Tyska utanför klassrummet

Med ekonomiskt stöd från Tysk-Svenska Handelskammaren fick åk 9 elever som läser tyska möjligheten att resa till Stockholm en tidig morgon. Besöket av utställningen ”Witnesses” på Kulturhuset inleddes med en föreläsning av Tobias Rawet som överlevde förintelsen. Därefter gavs tid att se porträtutställningen av fotografen Mikael Jansson och läsa citaten som fanns på den kala betongväggen. Passande till temat promenerade vi till Raoul Wallenbergs plats och följde vägen till Synagogan som kantades av symboliska räls och gatstenar från Budapests Ghetto.

Elever som läser tyska på gymnasiet hade ett mycket aktuellt tema på schemat: biofilmen ”Aus dem Nichts” (In the Fade) möter temat nynazism och terrordåd på ett smärtsamt sätt. Den lokala bion Gröna Laden gav oss möjligheten att få en biografupplevelse på nära håll. Diskussionerna kring båda utflykter fortsatte därefter i klassrummet. Skolans humanistiska grundvärderingar gav diskussionerna riktning och kraft.

/Lärare Christina Peters

Rapport från kina

Rektor Carina Nilsson och läraren Ling Nyfelt gjorde en rundresa i Kina för några veckor sedan där de närvarade vid utbildningsmässor, utvecklade kontakter samt träffade intresserade familjer.

Carina och Ling besökte även SSHL:s partnerskola i Kina Nankai Secondary School, belägen i ChongQing. Rektor för Nankai Secondary School, Mr Tian, visade stor gästfrihet.

Jag uppskattar möjligheten till erfarenhetsutbyte mellan skolorna och Nankai Secondary School är en mycket intressant skola som ligger långt fram på många områden inom skolutveckling, säger rektor Carina Nilsson.

Träffa SSHL på gymnasiemässan, Stockholmsmässan, 22-24 nov. monter: C14:01

SSHL besöker Gymnasiemässan på Stockholmsmässan den 22-24 november. Detta är en möjlighet att få lära känna skolan lite bättre, träffa både elever, lärare och en och annan medlem från skolledningen och få svar på de frågor ni kan ha.
Välkommen att besöka oss vid monter C13:01

Mässans öppettider
Torsdag 2018-11-22 kl 9-17
Fredag 2018-11-23 kl 9-16
Lördag 2018-11-24 kl 9-16

TRÄFFA SSHL I Marbella och Mallorca

MARBELLA & MALLORCA

Välkommen att lära känna SSHL på en av två informationsträffar som skolan anordnar i Spanien.

Det finns även möjlighet att boka in enskilda möten med SSHLs representanter på plats.

15 november PALMA, MALLORCA

Svenska Skolan   14:00
Rektor Carina Nilsson kommer till Svenska Skolan och har möjlighet att träffa intresserade familjer i anslutning till detta.

Boka enskilda möten genom att kontakta carina.nilsson@sshl.se.

15 november MARBELLA

SWEA Mässan, H10 Andalucia Plaza, 17.00-20.00
Hemföräldrar Johanna Flink och Ola Olssson har offentlig informationsträff på SWEA mässan i Andalucia Plaza.

Boka enskilda möten i Marbella genom att kontakta johanna.flink@sshl.se

Välkommen till Öppet Hus 28 november 2018

Öppet hus är denna gången riktad till de elever och familjer som vill ha mer information om gymnasiet.

tider: kl18.00 – 20.00
All information sker i Instan (vit byggnad, se nedan).

Café Humlan bjuder på kaffe/te hela kvällen
18.00 Lärare, elever och elevorganisationer finns på plats i instans entré för att informera och besvara frågor.
18.30 Informationsmöte i gradängsalen (instan)
19.00 Guidade turer med elever som guide kring området, skolbyggnader och elevhem.
19.00-20.00 Lärare, elever och elevorganisationer finns på plats i instans entré för att informera och besvara frågor.
20.00 Öppet hus avslutas

IMG_9974adademic sundayssshl-academic-sundays

Välkommen

SSHL besöker Kina & China Education Expo

I slutet av oktober med start den 21 oktober åker skolchef Carina Nilsson, och Ling Nyfeldt på en resa genom Kina från Beijing till Guangzhou för att ha individuella samtal med intresserade familjer samt för att informera om SSHL på China Education Expo .  Därefter åker Carina och Ling vidare till vår vänskapsskola i Chongqing.

Kontakta Carina för att boka enskild tid på carina.nilsson@sshl.se .

Beijing

Carina och Ling åker först till Beijing för att besöka China Education Expo.  På lördag och söndag den 21-22 oktober kl. 9.30-16.00 har Carina och Ling möjlighet att träffa intresserade parter för individuella samtal.

China Education Expo i Beijing Adress:

China National Convention Center
No.7 Tianchen East Road,
¨Chaoyang District,
Beijing 100105,
China

Guangzhou

Carina och Ling kommer sedan till Guangzhou till China Education Expo den 25 oktober.  Mellan klockan 13-17 har Carina och Ling möjlighet att träffa intresserade parter för individuella samtal.

China Education Expo i Guangzhou Adress:


Shangri-La Guangzhou
1 Hui Zhan Dong Road,
Hai Zhu District, Guangzhou,
510308,
China

Hjälp Oss!

Om du känner någon i Beijing, Guangzhou eller i närheten som du tror skulle vara intresserade av att träffa oss eller förmedla kontakter till oss så är vi tacksamma för all hjälp vi kan tänkas få.

SSHL Besöker Gymnasiedagarna, Göteborg 2018, monter G02:28

SSHL besöker Gymnasiedagarna i Göteborg den 10-12 oktober. Detta är en möjlighet att få lära känna skolan lite bättre och få svar på de frågor ni kan ha.
Välkommen att besöka oss vid monter G02:28

Öppettider:
9 okt 08:30 – 20:00
10 okt 08:30 – 20:00
11 okt 08:30 – 18:00

Brev från rektor Carina Nilsson

Ett nytt läsår står för dörren och med det nya utmaningar och nya utvecklingsmöjligheter.

Jag heter Carina Nilsson och är ny rektor/VD på SSHL sedan den 6 augusti. Jag kommer närmast från Härjedalen där jag arbetat som skolchef sedan 2014. Innan jag flyttade till Härjedalen arbetade jag som rektor och lärare på Svenska skolan i Lissabon i sju år.

En elev frågade mig en gång vad en rektor arbetar med. Det är en klok fråga för det är ett komplext arbete med många olika delar som ingår i rektors vardagliga arbetsuppgifter. Jag brukar likna mitt arbete med en sjökaptens uppdrag. Skolan är mitt fartyg som jag med varsam hand styr mot målet – alla elever vid SSHL ska få en förstklassig utbildning som utgör grunden för deras fortsatta livslånga lärande. Detta stora fartyg går inte av sig själv. Utan duktig och kompetent personal stannar skutan. Precis så är det på SSHL. Varje dag arbetar skolans personal tillsammans för att ge våra elever en givande skoldag med välstädade lokaler, vackra omgivningar, fungerande datorer, god mat, välsorterat bibliotek, trygga elevhem, aktiv fritid, kompetent elevhälsa, öppen cafeteria, engagerade lärare, studie- och yrkesvägledning samt en fungerande administration. Det är en skuta jag är stolt över att styra. Men det viktigaste av alla på fartyget är våra elever. Det är för eleverna vi arbetar varje dag!

SSHL är, enligt mig, en av Sveriges främsta skolor. Det krävs ett kontinuerligt arbete av oss alla för att behålla den rankingen.

För att skolan ska behålla sin starka position i skolvärlden behöver vi fokusera på att driva skolan mot en enad, digitaliserad, framtid. Under mitt ledarskap ska SSHL fortsätta växa och utbilda elever som är redo att möta en global och digital värld. Vi kommer att fortsätta vårda och sprida skolans humanistiska grundsyn, både internt och externt.

I rektors ledarskap ingår att leda personalen i rätt riktning men även att leda eleverna. För några år sedan kom jag till en punkt i mitt ledarskap då jag kände att jag tappat samhörigheten med eleverna. Jag arbetade då som skolchef i Härjedalen och fattade dagligen beslut som fick konsekvenser för hundratals elever. Men var fanns mitt elevperspektiv? För att utveckla detta bestämde jag mig för att sätta mig i skolbänken under en vecka och vara elev i årskurs 8. Jag skulle följa en klass och göra alla deras uppgifter, äta samma mat som eleverna, delta på elevernas raster osv. Det pirrade rejält i magen dagen innan skolstarten kan jag medge.

Min vecka som elev i årskurs 8 blev en av de bästa veckor jag upplevt i mitt yrkesliv. Jag fick en helt ny bild av elevperspektivet. Bland annat insåg jag att lektionen inte slutar bara för att klockan säger att den är slut. Diskussionerna fortgår trots att läraren lämnat gruppen. Hur tar vi tillvara på detta lärande? Detta var en av många insikter jag fick under min skolvecka. Men veckan blev även en stor hjälp för mig i min förståelse över hur jag ska styra skutan. Jag är inte orolig över att navigera fel vissa gånger. Tillsammans med personalen på SSHL är jag redo att kasta loss inför ett nytt läsår.

Välkommen ombord!

Carina Nilsson
Rektor

Information om skolstart 2018-2019

Välkommen till SSHL

Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket (SSHL) har nöjet att hälsa alla nya elever välkomna till läsåret 2018-2019 som startar måndagen den 27 augusti för alla elever. Eleverna ska vara iklädda skoluniform (information nedan).

Söndagen den 26 augusti hälsar vi alla föräldrar välkomna för information och mingel. Denna dag möts vi utan elever.

Vi ser fram emot ett nytt och spännande läsår tillsammans!

Lördag 25 aug (endast nya internatelever)

tid beskrivning
13.00 Nya internatelever/familjer träffas i aulan för information
14.00 Incheckning på elevhemmen
14.00-18.30 Uniformsprovning enligt separat schema nedan
19.00 Gemensam middag för eleverna

Söndag 26 aug (återvändande internatelever

tid beskrivning
12.00 Incheckning för återvändande internatelever.

Söndag 26 aug,
Enbart föräldrar.

Föräldrar till både internat- och dagelever är välkomna.

tid beskrivning
13.30-14.15 Mingel med mentorer och personal vid Midgårdstrappan, Föräldraföreningen närvarar.
14.30-15.15 Samling i aulan för information och välkomsttal av skolans nya rektor
15.30-16.20 Mentorer träffar samtliga föräldrar. Åk 7 föräldrar får info om klassfördelning.
16.30-17.30 Föräldraföreningens årsmöte i aulan
12.00-16.00 Café Humlan vid Midgårdstrappan har öppet
13.30-17.00 Skolbutiken UTIS har öppet i Instan

Måndag 27 aug (endast elever)

tid beskrivning
08.15 Samling IB programmen klassvis i skoluniform på Midgårdstrappan (MYP2, MYP3, MYP4, DP)
09.45 Samling program med svensk läroplan klassvis i skoluniform på Midgårdstrappan (7, 8, 9, EK, BM, NA, SA)

Tisdag 28 aug

Lektioner enligt schema

Skoluniform på SSHL läsåret 2018-2019

SSHL policy

På SSHL har vi en skoluniform för att stärka gemenskapen och för att betona likheten mellan eleverna i stället för skillnaderna. Vi tror att en skoluniform dessutom kan dämpa det tvång många känner att följa mode- och märkestrender.

Uniformsdagar är, förutom varje onsdag, uppropsdagen, öppet hus-dagar, luciadagen, avslutningsdagar m.fl. dagar som annonseras i god tid. Uniformen bäres hela skoldagen. Enstaka undantag kan beviljas av skolledningen. Uniformen skall vara enhetlig och korrekt. Ingen keps får bäras i samband med skoluniformen.Om en elev inte bär korrekt uniform så uppmanar vi eleven att göra så och om behov finns kan kontakt med föräldrar tas. Detta görs i all välmening och med hopp om att alla ska känna en stolthet över skolan och uniformen.

Skoluniformen kan lånas/hyras/köpas från skolans butik, UTIS, och består utav:

 • Skolkavaj
 • Grå enfärgade byxor/grå enfärgad kjol
 • Vit skjorta/Skjortblus
 • Skolslips/Skolscarf
 • Helsvarta läderskor (ej sportskor)
 • Svarta strumpor/Svarta eller hudfärgade strumpbyxor
 • Under kavaj kan bäras marinblå, vinröd el. grå skoltröja/skolslipover
Tisdag 21 aug Onsdag 22 aug:
08.00-12.00 Pojkar grundskolan 08.00-12.00 Flickor grundskolan
13.00-16.00 Pojkar gymnasiet 13.00-16.00 Flickor gymnasiet

Utprovning av skoluniform för nya internatelever sker enligt separat schema vid ankomsthelgen.

Följande val finns att välja mellan:

 1. Alla elever har möjlighet till lån (dep. 300kr/plagg) av skoluniform under sin tid på SSHL.
 2. Hyra av kavaj + köp av byxa/kjol, slips (800kr). Man behåller då sin kjol/byxa/slips och returnerar kavajen.
 3. Köp av begagnad kavaj (800 kr- går till den som säljer)
 4. Köp av hel skoluniform (byxa/kjol,slips och kavaj- 2350kr)

Krav:

 • vid utlåning får inte sömnadsändringar göras – anpassning ska göras till befintligt utbud
 • Val 1 och 2 innebär lån från SSHL och kavajen ska därför återlämnas i ursprungligt skick med normal förslitning
 • om eleven växer ur byxa/kjol och behöver nytt är kostnaden 500 kr

Vid eventuella frågor eller funderingar, ring +46 8 592 571 00, eller skicka ett mail till info@sshl.se.

Skolavslutning och Rekord för studenten 2018

Vi vill idag ta tillfället i akt att tacka alla elever, föräldrar, nyblivna studenter, alumner och alla andra som står nära SSHL för ett fantastiskt skolår, 2017-2018, som nu avslutats här på Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket.

Skolans akademiska fokus innebär att det viktigaste vi begär av våra elever är att de prioriterar sitt skolarbete. Det glädjer oss att så många unga elever i år visat upp sin strävan mot framgång. Lärandet som har ägt rum i år är omätbart!

Eleverna som tog studenten från något av de nationella svenska programmen i år gjorde väldigt bra ifrån sig, och vi är övertygade om att de elever som fortfarande väntar på IB-betyg har gjort lika bra ifrån sig. Vi ser fram emot att se resultaten senare i juli.

Skoldirektör Dr Margret Benedikz säger: ”Årets studentfirande blev en stor succé i den fantastiska sommarvärmen. Vi kunde inte ha bett om en bättre dag. Rekordmånga studenter examinerades från SSHL i år. Det var en glädjande uppvisning i ett myller av över 160 studenter och familjer som visade vilken frodande och dynamisk skola SSHL är.

En populär tradition på SSHL är att externa examensvittnen bjuds in för att bevittna de sista examenslektionerna tillsammans med studenterna.

Pia Lötbom som är student-general och som har organiserat årets studentfirande, säger: ”Jag har fått så mycket beröm för årets studenter från examens vittnen och fått minst sju eller åtta personliga e-mail där de berättat om hur mycket de uppskattade firandet och våra underbara studenter. Samtliga är mycket måna om att säkra sin inbjudan inför nästa år. ”

Examensvittnen är ofta före detta anställda eller SSHL alumner som, en del av få utvalda, får möjligheten att bevittna elevernas framsteg. Vi är väldigt tacksamma och stolta över att få så positiv respons och vi satsar på att arrangera ännu bättre nästa år.

Hösten 2018

Vi vill lyckönska de elever som går ut årskurs 9 och inte återvänder till SSHL för gymnasiestudier. Vi är säkra på att ni kommer att ta med er många kära minnen av er tid här med oss ​​på SSHL.

För återvändande internat- och dagelever har skolan upprop och mentordag för föräldrar och elever på söndag den 26 augusti. Som vanligt välkomnas alla nya internatelever till SSHL dagen innan, på lördagen den 25 augusti. Ordinarie undervisning sätter igång på måndag den 27 augusti.

Fullständig information om terminsstarten kommer att publiceras här på skolans webbsida i början av augusti.

Då konkurrensen är stor för att komma in på våra gymnasieprogram är det tyvärr inte alla som kommer in.

Farväl

Förutom att vi tar farväl av examinerade elever och önskar er alla ett härligt sommarlov är den här terminsavslutningen lite speciell då tre från vår ledning går vidare till nya utmaningar. Margret Benedikz, Eddy Johansson och Björn Swartling går vidare till nya tjänster och utmaningar. Alla på SSHL önskar dem självklart det allra bästa. Vi är mycket tacksamma för den hängivenhet och det hårda arbete dom har lagt på SSHL! Dom kommer alla att bli saknade!
En praktisk anteckning
Skolans växel och reception kommer att vara stängd den 9-29 juli.

Vi vet av erfarenhet att det kommer in en hel del internat ansökningar under sommaren. Om du har tänkt att söka som internatelev, vill vi uppmana dig att i första hand skicka in ett ansökningsformulär här så kontaktar vi dig så snart som möjligt.

Vi har personal i jour för att hantera antagningarna som kommer in.
Kontakta journummer som publiceras inom kort på kontaktsidan.

Slutligen….

SSHL har verkligen en förtrollande miljö. Vi är en skola som ligger på en fantastisk höjd, vid en pittoresk del av sjön Mälaren och mindre än 40 minuter från centrala Stockholm. Vi som jobbar här på SSHL kan verkligen intyga hur fantastisk miljön är.

Återigen tack för ytterligare ett härligt år. Vi önskar er alla ett härligt sommarlov och vi ser fram emot att träffa er igen när ni kommer tillbaka till hösten.