Öppet hus 25 januari 2020

Välkommen att besöka SSHL! Vi har Öppet hus lördag 25 januari

Tid: 10.00 – 14.00

Lär dig om internatlivet, skolverksamheten, elevorganisationerna. Se skolområdet och få en chans att träffa elever och personal.

För vem? 

Öppet hus vänder sig till alla elever och föräldrar som är intresserade av grundskola årskurs 7-9, Middle Years Programme MYP och gymnasium.

Plats:

Samling och information sker i ”Instan”, den stora vita byggnaden som ligger ca 200 meter ovanför entré och reception, se bild nedan.

PROGRAM
Hela dagen: Guidade turer avgår hela dagen. Elevföreningarna presenterar sin verksamhet. Vi bjuder på kaffe och te. 
10.00 Öppet hus börjar
10.30 Gymnasieinformation; Gradängsalen
11.30 Grundskole- & MYP information; Gradängsalen
12.30 Lärare och elever samt skolledning finns tillgängliga för information.
14.00 Öppet hus avslutas

Platser och lokaler att besöka:

Café Humlan och Midgårdstrappan: Chackturnering och vacker utsikt.
Trägolvet: På plan 2 i Instan finns information om alla program, fritid och internat.
Elevhem: Elevhemmen Backa och Skoga har öppet för visningar.
Studiecenter: Se skolans plats för läxläsning som ligger i Instans entré.
UTIS: Skolans butik har öppet och svarar gärna på frågor angående uniformen.

IMG_9974adademic sundayssshl-academic-sundays

Instan: Samling och information sker här, i Instan, den vita byggnaden ca 200 meter ovanför entré och reception.

Välkommen!

Julavslutning och rektorns jultal

Denna morgon samlades vi i ottan för att avsluta terminen, med sång, tal från rektorn och hundratals tända marschaller över hela skolområdet. Du kan läsa rektor Carina Nilssons tal nedan.

God Jul och Gott Nytt År önskar vi er alla!

End of term ceremony 2019

Kära elever,

Klockan är 06.30 på morgonen och tillsammans står vi på Midgårdstrappan idag för att fira att terminen är slut och för att välkomna den högtid som kommer. Överallt på skolgården brinner marschaller, en för varje elev och en för varje anställd på skolan.

Efter en lång och mörk höst betyder ljusen som vi tänder i december väldigt mycket för oss här i Norden. Ni elever och ni personal betyder väldigt mycket för vår skola. Därför är varje marschall som lyser upp skolgården denna morgon en symbol för ert unika värde och er betydelse för skolan, en symbol för den tacksamhet vi känner att just du är en del av vår skola.

Julen är en högtid som är viktig för oss eftersom den kommer med ljuset i midvintertid. Det för mina tankar till den sorgliga men underbara sagan av HC Andersen som heter Flickan och svavelstickorna.

Sagan handlar om en fattig flicka som på nyårsafton beger sig barfota ut i snön för att sälja svavelstickor, vilket är ett annat ord för tändstickor. Affärerna gick inget vidare under nyårsnatten – inte en enda människa ville köpa hennes tändstickor. När flickan gick runt på gatorna tittade hon in genom fönstren på gatan och såg hur alla firade nyårsafton i de varma husen. Hon vågade inte gå hem eftersom hon var rädd att hennes pappa skulle ge henne stryk om hon inte sålt en enda tändsticka.

Nyårsnatten var iskall och för att värma sig tände hon den ena tändstickan efter den andra. Varje gång hon tände en sticka såg hon vackra syner i flammans sken. Det var syner av mat, värme och familjeliv, men de försvann lika fort när stickan slocknade. När hon tände en av stickorna såg hon sin döda mormor. När stickan slocknade försvann även mormodern ur hennes syn. I sin iver och rädsla att mormor skulle försvinna tände hon alla tändstickorna. Då tog mormor flickans hand och de flög mot himlen.
På morgonen hittades den lilla flickan död och ihjälfrusen, med röda kinder och ett leende på läpparna. Det var såklart oerhört tragiskt att flickan dött. Men ljuset hade givit henne en enorm glädje innan hon dog.

Ta tillfället i akt denna jul och tänd ett ljus för någon som du bryr dig om. Låt ditt ljus bli en gåva till en vän detta år. För en gåva behöver inte alltid vara en fysisk sak. En gåva kan vara ett vänligt ord eller en kärleksfull gest. De ljus vi tänt på skolgården idag är en gest, en symbol för den tacksamhet vi känner att just du är en del av vår skola.

Jag önskar er alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År. Tack för den här terminen och tack för att ni sprider ljus omkring er här på skolan, varje dag.

SSHL Think Tank-elever levererade sin första forskningsrapport

SSHL Think Tank nominerades nyligen till kategorin ’Future Thinking’ vid International School Awards 2020 i London.

Den här veckan besökte våra Think Tank-elever SLU (Sveriges Lantbruksuniversitet) för att presentera sin forskningsrapport för SLU:s avdelning för ekologi.

I början av terminen gav SLU Think Tank-teamet uppdraget att undersöka hur de som Sveriges enda Lantbruksuniversitet kan öka antalet studenter i framtiden.

SSHL Think Tank at SLU, presenting their report.

SSHL Think Tank på SLU för att presentera sin forskningsrapport.

Efter två och en halv månads flitigt arbete med detta projekt har studenterna nu, helt enligt tidplan, levererat sin rapport och presenterat resultatet för SLU.

Och det blev en stor framgång! De 13 eleverna tillbringade morgonen med att presentera sin forskningsrapport för cheferna på avdelningen för ekologi, flera högre professorer samt SLU:s kommunikationschef.

Clara Hawkins, lärare på SSHL och mentor för projektet:

⎯ SLU är väldigt imponerade av marknadsrapporten, som de sa kunde jämföras med rapporter som de beställer från professionella marknadsundersökningsföretag. De var särskilt imponerade av kvaliteten på undersökningen eftersom den var väl underbyggd med källhänvisningar, referenser och citat.

Clara Hawkins berättar också att SLU har uttryckt att rapporten är mycket användbar för dem och att de vill att eleverna kommer tillbaka till universitetet för att diskutera vidare, samt etablera ett långsiktigt samarbete.

SSHL Think Tank at SLU

SSHL Think Tank på SLU.

Medan teamet var i Uppsala fick de även en rundtur på SLU och de gick på en föreläsning i zoologi. Här fick eleverna arbeta med studenterna i ett artsorteringsprojekt. Alla elever fick också en riktigt fin presentpåse från SLU och kom hem inspirerade och fulla av idéer och motivation för vidare universitetsstudier och forskning.

I januari reser delar av Think Tank-teamet till London för att representera SSHL vid International School Awards 2020.

Faktaruta:
Think Tank är en grupp unga forskare på SSHL, elever med kapacitet att tänka analytiskt och kreativt, som är orädda, driftiga och flexibla.

De är elever med stor, egen drivkraft som dessutom erbjuder sina tjänster till näringslivet, vilket skapar kontakter som kan leda till PRAO och praktikplatser, ett bra CV, plats på universitet, framtida jobb och andra äventyr.

Årets Lucia 2019

Årets Luciafirande på SSHL var förtrollande!

Många föräldrar reser långväga för att fira Lucia med oss på SSHL och i år utökade vi firandet med en extra föreställning på torsdagskvällen.
Luciafirandet på SSHL är en av våra mest uppskattade traditioner. Se fotoalbum samt årets Luciafilm nedan!


Karl och Philippa deltog vid Nobelprisutdelningen

Våra elever Philippa Eriksson och Karl Karinen fick resa till Stockholm i tisdags för att delta vid Nobelprisutdelningen.

Nobelpriset har delats ut i Stockholms Konserthus varje år den 10 december sedan 1926, med några få undantag. Kungliga Filharmonikerna spelar under utdelningen. Händelsen sänds i många olika tv-kanaler världen runt.

Vi frågade Philippa och Karl hur det kom sig att just de blev bjudna till Nobelprisutdelningen:

– Vi är med i mentorskapsprogrammet på SSHL, där elever får en före detta elev, en “Fördetting” som mentor. Förbundet Sigtunafördettingar hade lyckats ordna två inbjudningar till Nobelprisutdelningen. Vid en aulasamling samlades vi i mentorskapsprogrammet och vår rektor drog lott. En internatelev och en dagelev. Karl blev den internatelev som blev dragen och jag, Philippa, blev den dagelev som blev dragen.

Hur kändes det att få chansen att delta vid detta speciella tillfälle?

Philippa: Det var väldigt spännande och roligt! Det var helt fantastiskt och verkligen något som jag kommer minnas för resten av livet. Jag var nervös nästan hela tiden, eftersom vi representerade skolan och det här var något jag aldrig gjort tidigare.

Karl: Det var extremt inspirerande att se några av de mest kreativa, intelligenta och hårt arbetande personer i vår tid få priser för ett arbete som hjälper hela mänskligheten. Det var mäktigt med Kungens och kungafamiljens närvaro och alla hedrade gäster som var där. Det var svårt att inte få ambitiösa tankar och idéer i den miljön. Musiken som orkestern spelade var det vackraste uppträdande jag upplevt. Jag är extremt glad och tacksam att jag fick chansen att delta, det är ett minne för livet!

Hur var ni klädda?

– Vi hade på oss våra skoluniformer, men Karl tyckte att han kände sig lite underklädd! Alla män hade frack och alla kvinnor hade aftonklänning.

Vart var prisutdelningen?

– Prisutdelningen var i Konserthuset i Stockholm. Det var polisavspärrningar runt hela Hötorget och de kringliggande gatorna. Vi hade svårt att veta vart vi skulle gå. Men vi fick hjälp av polisen på plats.

Karl och Philippa på Nobelprisutdelningen 2019Hur gick ceremonin till?

– Först fick alla “vanliga” gäster ta plats. Sedan startade en trumvirvel och orkestern började spela. Alla gäster ställde sig upp och in kom kungaparet och kronprinsessparet. Efter dem kom prinsessan Madeleine, prins Carl Philip och prinsessan Sofia. Därefter eskorterade studenter från Stockholms Universitet in nobelpristagarna och sist kom Akademiens och Nobelstiftelsens representanter.

Stiftelseförordnande höll ett tal om Alfred Nobel, orkestern spelade och så presenterades alla pristagarna. Motiveringarna lästes upp och alla gick fram en och en för att få priset från kungen och skaka hand.

Det avslutades med att vi sjöng Sveriges nationalsång, orkestern spelade och kungafamiljen gick ut. Därefter fick nobelpristagarna lämna lokalen och sist Akademiens och Nobelstiftelsens representanter.

Blev man bjuden på något på plats?

– Nej tyvärr, vi spekulerade om det innan, men det gjorde det inte! Men det var antagligen på grund av middagen som var senare.

Fick ni chans att hälsa på några kända personer?

– Nej, men vi satt så att vi såg hela scenen perfekt. Så vi såg kungafamiljen och pristagarna väldigt bra.

SSHL-eleverna Annie och Victor bland de bästa IB-eleverna i världen 2019

Två av våra före detta elever, Annie Wyon och Victor Oldensand, besökte oss nyligen för att ta emot Curt Nicolin-priset. Curt Nicolin-priset uppmärksammar goda studieresultat bland elever som tar studenten på IB Diploma-programmet på SSHL.

Annie och Victor kom till en av våra aulasamlingar för att ta emot diplom för de fantastiska resultat som de uppnådde vid studenten i våras. De fick båda två 43 poäng, vilket var högsta IB Diploma-poäng på SSHL förra läsåret. Det gör att de också är ibland de 2,5% elever med högst poäng i världen av alla IB Diploma-elever som tog studenten i maj 2019!

Annie och Victor tillsammans med Kerry Browning, rektor för IB-programmen på SSHL.

Annie och Victor tillsammans med Kerry Browning, rektor för IB-programmen på SSHL.

Det här är de högsta IB-poängen på SSHL sedan 2012 och det är framför allt första gången som priset för högsta poäng delas ut till mer än en elev.

Curt Nicolin-priset tilldelas IB-elever på SSHL som uppnår ett resultat på 40 poäng eller mer. Dessa elever får en prissumma på 10 000 kronor. Den elev som får högst resultat över 40 poäng tilldelas även en extra prissumma på 40 000 kronor.

Förutom Curt Nicolin-priset delas flera andra stipendier och priser ut till ett stort antal elever på SSHL varje år. Detta sker på Stipendiedagen i samband med studenten.

Annie och Victor passade också på att ge några råd till årets tredjeklassare under sitt besök på SSHL. De poängterade vikten av att varva studierna med fritidsaktiviteter och att planera sin studietid noga för att nå ett bra studieresultat.

Victor studerar nu på KTH i Stockholm och Annie läser in några gymnasiekurser för att kunna söka ingenjörsutbildning nästa år.

Vi önskar Victor och Annie ett stort lycka till i framtiden och med sina vidare studier!

Träffa SSHL på gymnasiemässan, Stockholm 21-23 november – monter: C12:30

SSHL besöker Gymnasiemässan på Stockholmsmässan i Älvsjö den 21-23 november.

Detta är en möjlighet att få lära känna skolan, träffa både elever, lärare och skolledningen och få svar på de frågor som ni har.

Välkommen till vår monter C12:30!

Mässans öppettider:
Torsdag 2019-11-21 kl 8.30-17
Fredag 2019-11-22 kl 8.30-16
Lördag 2019-11-23 kl 9-16

Välkommen till Öppet Hus den 27 november 2019

Vi bjuder in elever och familjer som önskar information om gymnasiet denna kväll.

Passa på att få veta mer om våra gymnasieprogram! Vi erbjuder program både på svenska och engelska, samt det internationella IB Diploma Programme.

Tid: 18.00 – 20.00

Plats: Instan

Samling samt all information sker i Instan, den stora vita byggnaden i backen ovanför entré och reception. Se karta nedan.

Program:

Vi bjuder på kaffe/te och kaka i Instan hela kvällen
18.00    Lärare, elever och elevorganisationer finns på plats i instans entré för att informera och besvara frågor.
18.30 Informationsmöte med skolledningen i Gradängsalen (Instan)
18.45 1:a guidade turen med elever som guide kring området, skolbyggnader och elevhem.
19.10 2:a guidade turen
19.30 3:e guidade turen
20.00 Öppet hus avslutas

Varmt välkomna!

IMG_9974adademic sundayssshl-academic-sundays

Träffa SSHL i Marbella

Välkommen att lära känna SSHL på SWEA-mässan i Marbella.

Träffa SSHL i Marbella, 19-22 november!

SWEA Mässan, H10 Andalucia Plaza, 17.00-21.00
Biträdande rektor Jessica Duran tillsammans med Pia Lötbom informerar om skolan på SWEA mässan i H10 Andalucia Plaza.
Enskilda möten i Marbella 19-22 november
Boka också enskilda möten i Marbella mellan 19-22 november! Jessica och Pia träffar även enskilda familjer, elever och alumner under dagarna i Spanien. Hör gärna av er vid intresse. Kontakta jessica.duran@sshl.se 

SSHL Besöker Gymnasiedagarna, Göteborg 2019, monter B 04:76

SSHL besöker Gymnasiedagarna i Göteborg den 8-10 oktober. Detta är en möjlighet att få lära känna skolan lite bättre och få svar på de frågor ni kan ha.
Välkommen att besöka oss vid monter B 04:76

Öppettider:
8 okt 08:30 – 20:00
9 okt 08:30 – 20:00
10 okt 08:30 – 18:00