Unga entreprenörer bollar idéer med SSHL elever

group_photo_SSHL

Den 14/15 april besökte åtta sociala entreprenörer från Nigeria, Uganda, Sydafrika, Malaysia, Nepal och Brasilien SSHL för att berätta om sina verksamheter – men också för att få hjälp av eleverna.

Den 14/15 april besökte åtta sociala entreprenörer från Nigeria, Uganda, Sydafrika, Malaysia, Nepal och Brasilien SSHL för att berätta om sina verksamheter – men också för att få hjälp av eleverna.

SE Forum är en ideell organisation som arbetar för att sprida socialt entreprenörskap som en metod för att lösa globala samhällsproblem. För femte året i rad anordnar de SE Outreach Accelerator – ett kapacitetsbyggande program för sociala entreprenörer vars företag adresserar miljö- och samhällsproblem i låginkomstländer.

Genom workshops, föreläsningar, mentorskap, coaching och nätverkande får deltagarna tillgång till kunskap och verktyg som ska möjliggöra för dem att skala upp sina verksamheter och åstadkomma mer positiv förändring i sina hemländer.

Årets deltagare kommer från Uganda, Sydafrika, Nigeria, Nepal, Malaysia och Brasilien. Deras sociala företag arbetar med frågor som rör matsäkerhet, solenergi, jämställdhet, transportdelning, sjukvård, jordbruk, utbildning och återvinning.
Entreprenörerna har spenderat sin första vecka i Sverige på Sigtunastiftelsen, där de tillsammans med Lena Ramfelt, som leder utbildningen, har utvecklat och utmanat både sina egna och de andra deltagarnas företag.

Det är andra gången entreprenörer besöker SSHL i samarbete med SE Forum och Lena Ramfelt. Workshoppen är ett fantastiskt komplement och en möjlighet för ungdomarna att få och ge inspiration, testa sina egna idéer och använda sina kunskaper från kurserna inom Business/management och entreprenörskap. Lärarna på Ekonomiprogrammen hoppas på en fortsättning av samarbetet och ett årligt återkommande inslag i utbildningen.

På SSHL fick entreprenörerna ”pitcha” sina verksamheter för eleverna och sedan delades de in i grupper, där eleverna fick ställa kritiska frågor och komma med förslag på hur entreprenörerna skulle kunna lösa de utmaningar de står inför.

Alice Ekwall Sundby och Nils Kullberg är två av eleverna som deltog under dagen och de blev själva inspirerade att starta egna sociala företag.

– Definitivt. Vi håller på med UF (Ungt Företagande) nu och har haft svårt att komma på idéer. Det här hjälpte en att tänka på hur vi kan samarbeta och göra skillnad, säger Alice Ekwall Sundby.

Många elever blev berörda av Olutosin Oladosu Adebowale och hennes företag Star of Hope Transformation Centre. Olutosin arbetar med kvinnor i Nigeria som blivit utsatta för våld. Hon lär dem återvinna material som betraktas som skräp och förvandla det till produkter som väskor, datorfodral och väggdekorationer.

– Jag lärde mig att det är lagligt att slå kvinnor i Nigeria. Det är hemskt, jag visste inte om det, säger Nils Kullberg.

– I vår grupp pratade vi om hur hon kan använda Kickstarter för att nå ut till kunder och få in pengar. Hon hade inte hört talas om det innan.

Olutosin själv säger att hon blev rörd över det engagemang eleverna visade för hennes arbete och säger att de fick henne att förstå att det finns ett intresse för hennes produkter som är större än hon tidigare trott.
– De sa att hela världen är min marknad.

Läs mer:

Läs entreprenörernas profiler här (under kategorin “SE Entrepreneurs 2016”).

Kontakt:

Kontakta Annabel Merkel för frågor kring SE Forums arbete eller för att prata med någon av de sociala entreprenörerna i programmet.
Tel: 0768974180
annabel.merkel@se-forum.se