Karl Svensson

Det kändes som att komma hem

Idag har vi ringt till fördettingen Karl Svensson som gick ut 2006 och bor i Kenya idag. I 3:an på SSHL var Karl med och startade Kenyaprojektet, som du kan läsa mer om här.

Vad gör du idag?
Idag bor jag i Kenya, jag är mer eller mindre uppvuxen här. Jag jobbade ett år som maketing manager och business developer på en firma som höll på med avloppsåtervinning av vatten. Nu arbetar jag som VD för ett svenskt företag med kontor härnere. Vi arbetar med olika typer av innovativa produkter från både Sverige, England och USA, som är väl lämpade för den Östafrikanska marknaden. Till exempel har vi ett projekt med SSHL där vi installerat ett vattenfilter på en skola, det gör företaget även åt hushåll och stora industrier. Vi jobbar också med solpaneler, LED-belysning, ett mobilbetalningssystem med mera – det är väldigt brett. Vi gör även konsultjobb för svenska SME-företag här.

Jag trivs väldigt bra i Kenya, det händer grejer varje dag. Nu har det tyvärr varit flera terrorattentat och säkerheten är ett frågetecken, men de positiva aspekterna överväger de negativa – man kan på bara en timmes körning ta sig ut till de vilda djuren och de otroliga vyerna i den vackra naturen ute i vildmarken.

Varför valde du SSHL?

Jag gick på Svenska Skolan i Nairobi fram till 9:an och flyttade sedan till Sverige där jag gick på ett par andra skolor. Jag trivdes inte så bra där och stötte på många fördomar på vissa håll. Jag hade en hel del familjevänner som tyckte att jag istället borde gå med mer likasinnade elever på Sigtuna – många som bott utomlands och har en internationell bakgrund. Jag hade också en god vän från Kenya på Sigtuna. Jag gick sam-ekonomi och bodde på internatet och det var en bra och stabil miljö där jag hade många vänner omkring mig.

Kal´rl Svensson arbetar med Kenyaprojektet på SSHL

Vilka var dina erfarenheter på skolan?

Jag trivdes otroligt bra. Jag bodde på Ängsbacken med grabbarna där, det kändes som att komma hem efter en tid av att ha flyttat runt och inte hittat sig själv riktigt. Vi var ett ganska sportigt hem. Utbildningen var väldigt bra och man hade en bra närhet till lärare och andra vuxna på skolan.

Det handlade också om att lära sig att ha respekt för de äldre och andra elever och att kunna hantera människor på nära håll. Man var ju upp till 30 elever på ett elevhem, och man fick lära sig att kompromissa och hantera olika situationer.

Vad skulle du vilja hälsa till dem som går här idag?

Ta med er mycket minnen från Sigtuna! Man slutar inte att titta tillbaka och sakna tiden där. Ta tillvara på vänskaperna man bygger där.

Och till dem som skulle vilja börja skolan till hösten?

Vill man ha en himla kul tillvaro med en massa vänner men också få väldigt bra verktyg för en lyckad skolutbildning så tycker jag att man ska välja Sigtuna, absolut. För föräldrarna tror jag att det inte finns någon bättre miljö att välja för sina barn.