IB Diploma Programme

Ger tillträde till universitet och högskolor i mer än hundra länder

SSHL erbjuder IB Diploma-programmet, en fullständig internationell gymnasieutbildning inom International Baccaulaureate, IB.

Diploma-programmet är ett universitets- och högskoleförberedande program som finns på över 1800 skolor i världen. Programmets höga akademiska standard ger eleverna tillträde till universitet och högskolor i mer än hundra länder.

Undervisningsspråk: engelska

 

En av de första i Sverige

SSHL har erbjudit IB-examen sedan 1981. Vi var en av de första skolorna i Sverige att erbjuda IB Diploma-programmet för 40 år sedan.

Vår långa erfarenhet av programmet, tillsammans med stöd av skickliga lärare, gör det möjligt för våra elever att uppnå sin potential. De flesta av våra lärare har engelska som modersmål.

Högt tempo, höga ambitioner

Elever som väljer detta program har många olika bakgrunder – både internationella och svenska. Lektionerna undervisas med högt tempo och därför är det viktigt att du är mycket motiverad, beredd på hårt arbete och är strukturerad i dina studier.

Belöningen kommer i form av ett IB Diploma. Med det i handen, kommer du att kunna antas på de flesta internationella och svenska universitet, inklusive de mest välkända och eftertraktade.

Två eller tre år och sex ämnen

Om du väljer att följa IB Diploma-programmet, IB DP, går du först ett förberedande år, MYP5 (IB Middle Years Programme sista år). Detta år ger dig både en akademisk grund för DP och tid att anpassa dig till att bo hemifrån i en ny miljö.

Om du redan har tillräckliga kunskaper från din tidigare utbildning kan du börja direkt på DP, som är ett tvåårigt program. Du väljer sex ämnen, varav tre studeras på en högre nivå, och det finns många olika sätt att kombinera olika ämnen.

Det finns vissa krav

  • Du måste välja två språk, matematik, ett ämne inom området humanoria/samhällsvetenskap och ett av naturvetenskapsämnena.
  • Som ett sjätte ämne kan du välja ett extra ämne från de senaste två grupper som nämns, eller gå Visual Art.
  • En kurs i kunskapsteori, en mindre forskningsuppgift (“extended essay”) och deltagande i det så kallade CAS-programmet som omfattar “Creativity, Action, Service” ingår också i programmet.

IB DP ämnesvalslista för Augusti 2024
SSHL på IBO:s webbsida
www.ibo.org

Examensprov

I slutet av det tredje året är det examensprov i samtliga ämnen, både muntliga och skriftliga. Proven från alla DP-studenter runt om i världen präglas av IB-examinatorer, som ser till att du får ett rättvist betyg i förhållande till andra studenter som går programmet världen över.

Vi är medlemmar i European Council of International Schools och Association of Swedish IB Schools.