Publicerat 29 augusti 2023
Möt eleverna som valde att gå i skolan i Sverige
Många elever som kommer till SSHL för att studera har ingen tidigare koppling till Sverige.
Skolan är en plats där våra unga lär sig att navigera socialt, och får en akademisk utbildning. På en skola med många internationella elever ger den rika kulturella komplexiteten ytterligare en dimension.
Antonia Bornemann från Tyskland studerade på SSHL i tre år.
Vad känner de elever som flyttar ensamma till Sverige trots att de inte har några tidigare kopplingar till landet? Lite skrämmande men otroligt berikande! Det tycker två av våra internatelever – Antonia från Tyskland och Zifu från Kina.
Att hitta sin egen väg
När Antonia Bornemann som är född och uppvuxen i Tyskland kom till SSHL som 15-åring var hon och hennes familj säkra på att hon bara skulle stanna ett år. Tre år senare har hon nu tagit studenten från SSHL. Så vad var det som hände?
– I Tyskland är det vanligt att man gör ett utbytesår för att förbättra engelskan, förklarar Antonia, som nu har fyllt 18 år. Medan hon gick i sin lokala skola började hennes yngre bror studera på en internationell skola i München, något som gjorde henne lite avundsjuk. Men i 10:e klass fick hon sin chans:
– Jag ville inte åka till England eller USA för det är vad de flesta väljer. Jag funderade på Sverige och Nya Zeeland. Sedan kom coronaviruset och Nya Zeeland stängde ner, så det blev Sverige. Jag är väldigt glad för det och jag trivdes så bra att jag bestämde mig för att stanna kvar och läsa klart gymnasiet här.
Antonias positiva erfarenhet av livet på SSHL ledde till att hennes yngre bror följde efter och började studera på SSHL han också. Där fick de regelbundna besök av sina föräldrar, som har utvecklat en förkärlek för Sverige.
Att hitta ett sätt att utvecklas och må bra var en stor anledning till att Zifu Xu packade sina väskor i augusti 2022, bara 14 år gammal, för att flytta från sitt familjehem i Shenzhen, en av Kinas största städer, till SSHL.
– Mina föräldrar ville att jag skulle studera utomlands eftersom de menar att det finns många sätt att leva, säger Zifu, nu 15. De gjorde klart för mig redan som liten att jag är en unik individ och att jag inte behöver följa en väg som andra pekar ut åt mig.
– I Kina har föräldrar ett väldigt auktoritärt sätt att uppfostra sina barn och barnen måste följa deras krav. Men mina föräldrar tycker att kritiskt tänkande och respekt mellan människor är det viktigaste, så jag känner mig väldigt lyckligt lottad.
Zifu Xu, från Kina, älskar SSHL:s stöttande atmosfär och vackra miljö.
Som att kliva in i Astrid Lindgrens värld
Båda tjejerna älskar SSHL:s förtrollande miljö och stöttande atmosfär. Trots närheten till Stockholm och Arlanda flygplats har skolan nära till skog, vidsträckta landskap och sjön Mälaren direkt utanför dörren. Sigtuna stad, som är en av Sveriges äldsta städer med anor från 900-talet, ligger inom gångavstånd.
Vad visste de om Sverige innan de kom?
– Inte mycket, om jag ska vara ärlig, säger Antonia. Jag hade aldrig varit här, vi har ingen familj här och det är nog inte det vanligaste landet att resa på semester till. Jag föreställde mig att det skulle vara som i den svenska författaren Astrid Lindgrens barnböcker.
– Jag är ett stort fan av Astrid Lindgren och såg även alla filmer! Jag hade inte så fel – Sigtuna är en söt liten stad och ser verkligen ut som i böckerna. Jag älskar att vara nära vattnet och bada i sjön på sommaren. Jag brukade ofta åka till Stockholm på helgerna, även det en vacker stad.
Zifu är också en flitig läsare. Hennes första kunskap om Sverige fick hon genom att den kinesiske författaren Mo Yan vann Nobelpriset i litteratur.
– Jag visste bara att Sverige var landet där priset delades ut. Senare lärde jag mig om vikingatiden i skolan.
Hennes föräldrar övervägde att låta Zifu studera i USA, men attraherades av Sveriges rykte om jämställdhet. SSHL:s långa historia av undervisning i IB-programmen var också en viktig faktor. SSHL har erbjudit IB-programmen i över 40 år.
– Mina föräldrar trodde att jag skulle bli mer respekterad i en jämlik miljö, säger hon. Jag ville också läsa IB, eftersom programmet utvecklar ditt kritiska tänkande och främjar internationell medvetenhet och tvärkulturell kommunikation.
Att bryta isen med vänner från hela världen
Zifu var förväntansfull men nervös när hon kom till SSHL, men precis som Antonia blev hon snabbt vän med elever från många olika länder.
– Jag var lite rädd att jag inte skulle klara av alla nya utmaningar utan mina föräldrar, minns Zifu. Men så fort jag träffade en av mina hemföräldrar på elevhemmet kände jag mig välkommen. Jag fick vänner redan första dagen under en aktivitet som kallas “isbrytare” som hjälper dig att lära känna dina nya skolkamrater.
– Många av mina vänner är delvis eller helt svenska, men har bott i många olika länder, tillägger Antonia. Det är kul att höra hur alla har olika historia!
– Lärarna är också väldigt hjälpsamma. Efter varje prov går du igenom vad du missat, för att det ska gå bättre nästa gång. Att veta att du får det stöd du behöver gör mig studiemotiverad.
Även om naturen och människorna delar många likheter med Tyskland, tycker hon särskilt mycket om alla svenska traditioner på SSHL. Allt från att gå upp tidigt för att sjunga julsånger tillsammans utanför elevhemmet, till midsommarfirandet.
– SSHL har många traditioner som svetsar samman oss elever, säger hon. Det känns lite annorlunda än andra skolor, inklusive min tyska skola.
Redo att möta framtiden
När Zifu kom hem till Kina på sportlovet i februari tyckte hennes familj och vänner att hon redan blivit mer självständig och självsäker.
– Mina föräldrar tänker att studier utomlands som internatelev inte bara ger dig möjlighet att uppleva kulturen och sederna i ett annat land utan också gör dig till en stark person, tillägger hon.
Antonia tog studenten i våras och flyttar till Nederländerna för att studera International Business vid universitetet i Maastricht.
– Jag kommer att minnas min tid i Sverige som något jag tyckte mycket om, men också som något som förändrade mig, säger hon. Efter att ha bott på internat med 25 andra tjejer kan jag lättare anpassa mig och lösa konflikter bättre. Du kan inte alltid bara göra som du vill, du måste visa hänsyn och förståelse för andra människor.
Nedan: Zifu Xu, från Kina, älskar SSHL:s atmosfär och vackra miljö.