Publicerat 19 oktober 2022
En vanlig dag som internatelev på SSHL
Följ med Charlotte genom en vanlig dag som internatelev på SSHL!
Charlotte kommer ursprungligen från Frankfurt i Tyskland och flyttade till Sverige för att börja på SSHL i augusti 2020. Hennes farmor var svensk, och hon ville komma hit för att få veta mer om svensk kultur, lära sig språket och komma tillbaka till sina svenska rötter.
06.30: Dags att stiga upp!
Charlottes alarm ringer och hon stiger upp och gör sig iordning för dagen. De flesta svenska skolor har inte skoluniform, men det har SSHL – det är tradition att bära den varje onsdag, på högtidsdagar, ceremonier och när man representerar skolan.
– Det är riktigt skönt att inte behöva fundera ut vad man ska ta på sig! säger Charlotte.
07.00: Frukost
Charlotte sätter sig tillsammans med de 25 – 30 vännerna i elevhemmets matsal för att äta en varm frukost med flingor, ägg med mera.
– Ibland har vi tur, då får vi pannkakor också!
Det är tillåtet att komma till frukosten fram till 7.30 – men skyll dig själv om pannkakorna är slut då!
8.00 – 8.50: Mentorstid
Onsdagen inleds med ett bra tillfälle för Charlotte och hennes klasskamrater att prata med lärare som fungerar som skolmentorer.
– Om vi behöver hjälp med något i skolan eller har ett problem kan vi prata med dem om det, säger Charlotte. Ibland innebär sessionen att mentorer håller presentationer om viktiga ämnen för hela skolan. Varje elevhem på SSHL har även Husföräldrar, som finns på plats dygnet runt för att ge vänligt stöd och vägledning, plus akademiska handledare som hjälper till med studierna.
09.00 – 10.15: Matte
Charlotte har precis börjat med en ny matematikkurs som heter Analys och tillvägagångssätt. Det här är en av två kurser hon skulle kunna fortsätta med i IB Diploma-programmet som hon börjar nästa år (den andra är Application and Interpretations).
– Jag gillar verkligen matematik på grund av hur du kan följa logiken, säger hon.
10.15 – 12.00: Lunch
Onsdag innebär en tidigare och längre lunchrast än vanligt (tiderna är förskjutna så att alla elever kan äta i SSHL:s stora matsal).
– Maten är väldigt bra jämfört med min förra skola, säger Charlotte, som är vice ordförande i SSHL Food Group, en av de många elevföreningar som finns på skolan. Gruppen främjar medvetenhet om matsvinn, samlar in pengar till en skola i Kenya med en försäljning av bakverk och arbetar för att säkerställa en hög kvalitet på mat och dryck i studenternas måltider.
Så vilken är hennes favorit bland lunchrätterna som tillagas av skolans kockar?
– Spaghetti bolognese!
Det längre uppehållet låter också Charlotte och hennes vänner avnjuta en bakelse i skolans café, eller gå ner till butikerna i Sigtuna centrum. Hon älskar också att njuta av den natursköna, naturliga skönheten i området. – Jag växte upp i en stad, så jag gillar verkligen att vara så nära sjöarna och skogen.
12.00 – 12.50: Biologi
Charlotte har biologi under de kommande fem veckorna. Därefter har hon fem veckors fysik och innan hade hon fem veckors kemi.
– Vi startar ett projekt om hur man gör labbrapporter om experiment, säger hon. I fysiken lärde hon sig mätning och rörelselagarna.
– Vi lärde oss att mäta kvantiteter, hastighet, acceleration och så vidare. Det var verkligen intressant.
13.00 – 14.00: Svenska
Charlotte talar flytande engelska förutom sitt tyska som modersmål. Hon går redan i en avancerad svenskaklass, trots att det är hennes tredje språk. Den enda klassen som är svårare är Svenskt Språk och Litteratur, som är ”för personer som behärskar svenska flytande”.
– Jag kunde väldigt lite svenska innan jag kom hit, säger hon. Det jag gillar med vår klass är att vi bara är runt 15 personer, så du kan få mycket hjälp av läraren. Vi talar också mycket och presenterar, så att vi faktiskt lär oss hur man använder språket.
14.00 – 16.00: Fritid
– Jag umgås med mina vänner på elevhemmet. Vi gillar att titta på TV, eller filmer eller spela Mario Kart. I mitt elevhem finns massor av olika nationaliteter: svenskar, tyskar, amerikaner, schweizare – det är verkligen trevligt att umgås med människor med olika bakgrund.
16:00: Volleyboll
På SSHL utövas ett brett utbud av sporter. Charlotte spelar volleyboll två gånger i veckan och har tränat inför en helgturnering i Stockholm.
– Mina favoritdagar är när jag får sova lite längre (ett speciellt privilegium på dagar då hennes schema börjar med en håltimme) och sedan spela volleyboll på kvällen, vilket är jättekul!
Charlotte är också med i skolans tennislag som består av fem tjejer och fem killar. De tränar sina kunskaper, och sin tävlingsanda, på den lokala tennisklubben granne med SSHL.
– Förra året planerade vi att åka till Amsterdam för en internationell turnering men den ställdes in på grund av pandemin, säger hon.
18.00: Middag
Tillbaka till matsalen, där det finns en ny middagsmeny varje vecka. Charlotte älskar särskilt hamburgarna, liksom äppelpaj med vaniljsås till efterrätt.
18.30 – 20.00: Läxor
Charlotte läser läxor mellan 60 och 90 minuter. Varje elevhem på SSHL har en huslärare till hands för att ge akademiskt stöd sex dagar i veckan utanför lektionerna när det behövs.
20.00: Fritid
– Vi går ibland och hälsar på kompisar på andra elevhem för att umgås. Charlotte säger att internatupplevelsen främjar hennes personliga utveckling på sätt som kommer att vara av verkligt värde i framtiden.
– Jag har lärt mig hur man kommunicerar med många olika människor, även om de inte pratar engelska och kommer från en annan kultur, religion eller etnicitet. Vi lär oss alla hur man lever tillsammans. Jag tror att det kommer att vara väldigt värdefullt i livet.
22.00: Eleverna måste vara tillbaka på sitt elevhem
22.30: Ljuset ska vara släckt
Så avslutades en typisk dag i livet för en elev på en svensk internatskola. Föräldrar till elever är alltid välkomna – och engagerar sig ofta i att ordna spontana middagar eller aktiviteter under besöket! Så, hur ofta pratar Charlotte med och träffar sin familj?
– Jag skickar mycket meddelanden till min familj på WhatsApp och när jag har ledig tid ringer vi naturligtvis varandra eller ringer videosamtal, säger hon. Hon åker också tillbaka till Tyskland fem gånger om året – skolan ligger bara 20 minuters bilresa från Stockholm Arlanda flygplats – och hennes familj besökte henne nyligen i Sverige.
– Min familj tycker att det är ett väldigt trevligt ställe och de gillar verkligen skolan”, säger hon.