Publicerat 18 maj 2020

En väldigt annorlunda vårtermin

Två elever berättar om livet med studier på distans

Enligt myndigheternas rekommendationer övergick våra gymnasieelever till distansundervisning den 17 mars.

Alla dagelever och många internatelever i gymnasiet och IB lämnade skolan den veckan. Och för de allra flesta av dem är situationen oförändrad. Men några internatelever valde också att stanna på skolan, några har till och med återvänt, för att fortsätta sina studier från sina elevhem.

Julia i klass DP21

Julia Swedenklef åkte hem till sin familj i Hong Kong:

Vart kommer du ifrån, Julia? – Min mamma kommer från USA och min pappa är från Sverige. Jag är född i Kentucky, USA och bodde där i 8 år tills jag flyttade till Hong Kong på grund av pappas arbete.

Hur länge har du gått på SSHL? – Jag håller just på att avsluta mitt första år på SSHL och jag är internatelev på elevhemmet Haga.

Hur kommer det sig att du valde SSHL? – Förra året fick jag chansen att studera på ett segelfartyg och segla jorden runt. Efter det ville jag inte tillbaka till skolan i Hong Kong så jag bestämde mig för att börja på SSHL.

Du beslutade dig för att resa hem till Hong Kong och familjen under pandemin. – Ja, jag bestämde mig för att plugga hemifrån för jag var orolig att inte kunna flyga hem inom en snar framtid.

Julia Svedenklef

Julia har lektion online i sin trädgård i Hong Kong, med 30˚C värme.

– Alla mina lektioner är på Google hangouts nu och lektionerna spelas också in, ifall en elev skulle missa en lektion. På ett sätt är det bra för om jag har glömt något som läraren pratade om så kan jag titta på inspelningen. I Hong Kong är klockan sex timmar före Sveriges tid, så det är lite konstigt med lektionstiderna, men mina lärare har varit väldigt stöttande.

Något som jag tycker är svårare nu är att hänga med i skolans föreningar, jag är engagerad i Think Tank bland annat. Det är svårt att boka möten med alla efter skoldagen och jag är ofta inte klar med allt förrän vid midnatt.

Hur har förändringen påverkat dig? – Jag är glad över att få vara med familjen, men jag saknar verkligen strukturen och aktiviteterna i skolan. Det är tråkigt att missa allt kul kring skolavslutningen. Det är tråkigt att inte få säga hej då till alla tredjeklassare. Några av minna vänner tar studenten nu och jag kanske aldrig mer får se dem.

Vad ska du göra härnäst? – Jag ser fram emot att komma tillbaka till SSHL till hösten och gå sista året. Även om jag är halvt svensk så har jag aldrig bott i Sverige och jag pratar inte svenska. Jag ville uppleva den svenska kulturen och träffa nya människor. Jag har haft kul på SSHL och jag har fått många nya vänner. Efter det här ska jag ta uppehåll i studierna ett år innan jag börjar på universitetet!

Xiaolai i klass DP 20

Xiaolai Huang stannade på SSHL för att studera “hemifrån” sitt internathem:

Vart kommer du ifrån, Xiaolai? – Jag kommer från Kina där jag bott hela mitt liv tills för tre år sedan, då jag kom till Sverige.

Hur länge har du varit på SSHL? – Jag går i klass IB DP 20. Jag började i andra ring, så jag har varit här i två år.

Hur kommer det sig att du valde att studera på SSHL? – Jag valde SSHL för att jag behövde gå på internatskola då min familj skulle lämna Sverige och för att SSHL är en välkänd skola.

Xiaolai i ett självporträtt, tillsammans med en skolkamrat.

Xiaolai i ett självporträtt, tillsammans med en skolkamrat.

Du valde att stanna på SSHL och studera “hemifrån” från ditt elevhem de senaste månaderna. Hur har det gått? – Det har verkligen varit helt annorlunda än att vara i klassrummet. I början märkte jag att jag blev lite “lat”, men när jag väl koncentrerade mig och kom igång så gick det riktigt bra. Nu har ju jag gått på IB och våra slutprov blev inställda, så jag har ändå inte drabbats lika mycket som andra.

Min tid på SSHL har varit jättebra. Livet på internatet har varit en viktig del under de här två åren. Mitt elevhem har varit fantastiskt med så trevliga människor, jag har verkligen trivts på Backa där jag bott. Helt ärligt så har jag inte längtat hem en enda gång sedan jag flyttade hit! Lärarna är alltid hjälpsamma, speciellt i bild, där jag har hittat min framtid. Jag tycker så mycket om skolan.

Vad händer härnäst i ditt liv? – Nu ska jag resa till Melbourne och börja på  Melbourne University i Australien. Jag flyttar dit för att studera konst. Vem vet vad framtiden bär med sig, men jag ska göra mitt bästa och jag hoppas verkligen att det kommer kännas lika bra som på SSHL.

Xiao Lai

Xiao Lai, klass IB DP 20.