Publicerat 21 december 2018

Julavslutning och rektorns tal

Morgonens julavslutning var förtrollande vacker med 800 tända marschaller, skönsång och tal från rektorn.
Se lite av hur julavslutningen går till och läs rektor Carina Nilssons tal nedan.

Kära elever,

höstterminen är slut och ni står framför ett välförtjänt jullov. Men innan det är dags att ta farväl skulle jag vilja säga några ord till er.

De flesta av er kommer att få julklappar eller någon annan slags gåva under högtiden. Jag skulle vilja be er reflektera någon minut över den julklapp eller snarare gåva ni får av er skola. Den gåva vi ger er är livslång. Ni kommer kanske inte att öppna er gåva denna jul, kanske inte förrän om många år framöver. Det är det som skolan handlar om. Vi ger er en gåva som innehåller nycklar. Dessa nycklar kommer ni få användning av i framtiden när ni står inför nya utmaningar. Nycklarna hjälper er att öppna dörrar till nya världar och ni får redskap att förstå begrepp som tidigare varit obegripliga för er. Nycklarna leder till kemins magiska värld, till matematiken och till språkets. Men skolan handlar också om att vi ger er nycklar till att förstå det sociala livet och att bli goda medmänniskor.

När ni kommer hem i jul och får frågan av era föräldrar: “Vad har ni lärt er den här terminen?” kommer de flesta av er ha svårt att sätta ord på era kunskaper. Den första gången jag fick denna insikt var när jag gjorde min praktik på lärarutbildningen. Jag stod som 21-åring framför 25 elever i årskurs 7 och hade en lektion i ämnet samhällskunskap. Där och då slog det mig så starkt. “Jag står här som blivande lärare och ska i min tur lära ut kunskaper till en annan generation”. Detta hade inte varit möjligt utan det fantastiska stöd jag fått under min skolgång. Alla lärare som satsat tid och engagemang på att jag ska utvecklas och få de allra bästa kunskaperna för att bli en bildad samhällsmedborgare. När jag kom hem den kvällen skrev jag ett brev till min gamla skola, Strinneskolan i Bjärtrå, där jag tackade lärarna för den gåva de givit mig under åren.

Men det är inte bara min gamla skola jag vill tacka. Jag vill även ta tillfället i akt att tacka er elever.
Tack till alla internatelever för fantastiskt trevliga middagar under hösten.
Tack till er dageleverna för att ni ger skolan en lokal prägel
Tack till elevrådet för mycket bra samarbete
Tack till alla elever för att ni förgyllt mina dagar och hälsat så glatt på mig
Tack till alla elevföreningar för ert engagemang
Tack till alla som representerat skolan under hösten i olika evenemang
Tack till dig som var modig och vågade söka upp mig om ett svårt ärende
Tack till dig som vågade säga ifrån
Tack till dig som delat med dig av glädje till oss andra
Tack alla för hårt arbete under höstterminen
Tack till alla för att ni tillsammans gör vår skola så fantastisk

Ta er tid under er julledighet och reflektera över vem ni skulle vilja tacka. Kanske är det era lärare/hemföräldrar som har till sin uppgift att ge er nycklar så att ni är rustade att möta framtida utmaningar. Glöm inte att sätta ord på era tankar. Personalen gör ett fantastiskt arbete varje dag på den här skolan.

Jag önskar er alla ett välförtjänt jullov och längtar redan tills vi ses igen den 8 januari.
Varmt välkomna tillbaka, men tills dess önskar jag er en riktig God Jul och ett Gott Nytt År.

Carina Nilsson,
Rektor