Publicerat 20 december 2019

Julavslutning och rektorns jultal

Denna morgon samlades vi i ottan för att avsluta terminen, med sång, tal från rektorn och hundratals tända marschaller över hela skolområdet. Du kan läsa rektor Carina Nilssons tal nedan.

God Jul och Gott Nytt År önskar vi er alla!

 

Kära elever,

Klockan är 06.30 på morgonen och tillsammans står vi på Midgårdstrappan idag för att fira att terminen är slut och för att välkomna den högtid som kommer. Överallt på skolgården brinner marschaller, en för varje elev och en för varje anställd på skolan.

Efter en lång och mörk höst betyder ljusen som vi tänder i december väldigt mycket för oss här i Norden. Ni elever och ni personal betyder väldigt mycket för vår skola. Därför är varje marschall som lyser upp skolgården denna morgon en symbol för ert unika värde och er betydelse för skolan, en symbol för den tacksamhet vi känner att just du är en del av vår skola.

Julen är en högtid som är viktig för oss eftersom den kommer med ljuset i midvintertid. Det för mina tankar till den sorgliga men underbara sagan av HC Andersen som heter Flickan och svavelstickorna.

Sagan handlar om en fattig flicka som på nyårsafton beger sig barfota ut i snön för att sälja svavelstickor, vilket är ett annat ord för tändstickor. Affärerna gick inget vidare under nyårsnatten – inte en enda människa ville köpa hennes tändstickor. När flickan gick runt på gatorna tittade hon in genom fönstren på gatan och såg hur alla firade nyårsafton i de varma husen. Hon vågade inte gå hem eftersom hon var rädd att hennes pappa skulle ge henne stryk om hon inte sålt en enda tändsticka.

Nyårsnatten var iskall och för att värma sig tände hon den ena tändstickan efter den andra. Varje gång hon tände en sticka såg hon vackra syner i flammans sken. Det var syner av mat, värme och familjeliv, men de försvann lika fort när stickan slocknade. När hon tände en av stickorna såg hon sin döda mormor. När stickan slocknade försvann även mormodern ur hennes syn. I sin iver och rädsla att mormor skulle försvinna tände hon alla tändstickorna. Då tog mormor flickans hand och de flög mot himlen.
På morgonen hittades den lilla flickan död och ihjälfrusen, med röda kinder och ett leende på läpparna. Det var såklart oerhört tragiskt att flickan dött. Men ljuset hade givit henne en enorm glädje innan hon dog.

Ta tillfället i akt denna jul och tänd ett ljus för någon som du bryr dig om. Låt ditt ljus bli en gåva till en vän detta år. För en gåva behöver inte alltid vara en fysisk sak. En gåva kan vara ett vänligt ord eller en kärleksfull gest. De ljus vi tänt på skolgården idag är en gest, en symbol för den tacksamhet vi känner att just du är en del av vår skola.

Jag önskar er alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År. Tack för den här terminen och tack för att ni sprider ljus omkring er här på skolan, varje dag.