Publicerat 20 maj 2019

Moa har målet inställt på EHL i Lausanne

Moa blev bjuden på en resa till Lausanne för att besöka det världskända universitetet EHL, Ecole hôtelière de Lausanne, efter att ha vunnit deras uppsatstävling. Nu siktar hon på att studera där efter studenten från SSHL nästa år.

Elever från SSHL kommer ofta in på de
bästa universiteten runt om i världen och årets studenter är inget undantag.
Vi har pratat med några av våra unga talanger om deras framtid.

Moa Andreasson är ständigt på väg, vilar sällan och tvekar aldrig. Hennes stora och enda mål i livet var att bli en professionell dansare. I många år var danslektionerna det enda hon levde för, vid sidan om skolarbetet. Moa började dansa som tio-åring. Först på Kungliga Svenska Balettskolan i Stockholm och senare på dansakademin i Zurich.

Men så hände det som inte får hända. Moa skadade sig allvarligt i ryggen. Läkarna sa att hon aldrig skulle kunna dansa igen. Hon var tvungen att lämna dansen och Zurich och återvända till sin familj som bor i Indien.

Eftersom det inte fanns någon lämplig skola där familjen bodde, flyttade Moa tillbaka till Sverige och kom till SSHL för att börja på den internationella kursen Business Management. Vid det laget hade hon ägnat all tid åt rehabilitering och missat ett halvår av studier, men lyckades ta igen en hel termins skolarbete under våren.

– Jag pendlade också till Stockholm från SSHL i Sigtuna, säger Moa. Sakta men säkert började jag träna dans igen, parallellt med min rehabilitering av ryggen. Redan i februari konstaterade läkarna att ryggen hade läkt!

Moa Andreasson, SSHL

Moa har lagt dansskorna på hyllan och är tillbaka på SSHL.

Återigen var målet inställt på att bli en professionell dansare. Moa lyckades ta sig in på Kungliga Svenska Balettskolan i Stockholm igen, och återvände dit efter sommarlovet. Nu var hon tillbaka till minst 25 timmars träning i veckan, vid sidan om skolarbetet.

I slutet av skolåret blev Moa belönad med ett stipendium från Kungliga Operan och fick en plats vid världskända New York American Ballet Theatre över sommaren:

– Det var fantastiskt att vara i New York och en dröm att få dansa för American Ballet Theatre! Men jag var så trött efter de veckorna, säger Moa med eftertryck. Jag arbetade så hårt, och den konstanta strävan efter perfektion tog död på min motivation. Jag fick aldrig vila, aldrig vara fri… Jag visste verkligen inte vad jag skulle ta mig till. 

Efter mycket grubblande bestämde hon sig så för att lämna dansen. Med endast dagar kvar till skolstart skickade hon ett mejl till SSHL och fick komma tillbaka till skolan. Hon fick en plats i en ny klass och i ett annat program, men kom till sitt gamla elevhem igen. Nu håller Moa som bäst på att avsluta sitt andra gymnasieår:

– Lärarna och mina gamla vänner blev verkligen förvånade när jag dök upp till höstterminen! Men alla var så positiva. Jag älskar verkligen att dansa, men livet är så mycket mer än dans. Skolan här är toppen och jag har ett nytt, “normalt” liv!

Resan till Lausanne och besöket på EHL var inspirerande. En resa och ett besök som gett Moa ett nytt mål att sikta mot.

Om Moa
Ålder: 19 i sommar
Klass: Samhällsprogrammet, SAM
Intressen: att resa, läsa och skriva
Bor: i Indien och på SSHL
Favoritplats: på ett flygplan, på väg någonstans
Planer för sommaren: sommarjobb på hotell i Stockholm, resa med vänner, besöka släkten i Skåne, göra mitt körkortsprov och hälsa på familjen i Indien.
Kul om mig: Jag är väldigt nyfiken. Så nyfiken att en lärare var tvungen att prata med min mamma när jag var sju år och förklara att “det är ok att inte veta allt hela tiden”.