Publicerat 19 maj 2019

Samuel – från Japan, via Sigtuna mot New York

Samuel har blivit erbjuden plats på samtliga universitet som han sökt till inför hösten! Syracuse i New York, Penn State University och The University of Vermont, där han också är erbjuden stipendium. Plus ett antal mindre universitet. 

Elever från SSHL kommer ofta in på
de bästa universiteten runt om i världen och årets studenter är inget undantag.
Vi har pratat med några av våra unga talanger om deras framtid.

Samuel Cederwell kom till SSHL från London förra året för att gå ett så kallat “Academic Gap Year”. Efter fem års studier vid Marlborough College behövde han tid att samla sina tankar och fundera över framtiden. Han ville också förbättra sina kunskaper i svenska språket, eftersom han har en svensk mamma men aldrig bott i Sverige.

– Jag hoppade över ett år i skolan och flyttade upp en klass när jag bodde i Japan som liten. Det gjorde att när jag sedan flyttade till England så var jag både yngst i klassen och jag låg före ett år med skolan. Då var det en bra idé att plugga ett extra år på gymnasienivå och fundera över vad jag ville göra i framtiden, säger Samuel.

Samuel Cederwell

Samuel kom till SSHL för att läsa ett Academic GAP year.

Han berättar att året som internatelev på SSHL har hjälpt honom att studera mer effektivt än på egen hand hemma och att miljön på skolan har varit bra för honom. Här finns mer stöd att få, till exempel extra tid med lärare, läxhjälp och ett stort utbud av sport och fritidsaktiviteter. Han har blivit mycket bättre i matematik och hans svenska har förbättrats, även om han inte känner att han pratar flytande svenska ännu.

Gillar den internationella stämningen på skolan

Samuel upplever stor skillnad mellan den engelska internatskolan och SSHL. På hans skola i London gick det inga dagelever, så livet kändes som att bo i en bubbla utan kontakt med omvärlden. Han har trivts med blandningen av svenska och internationella elever på SSHL, och att miljön inte är lika strikt och hård här.

– Maten är mycket bättre här! Och jag har fått chans att lära känna både Sigtuna och Stockholm en del, det har varit jättekul.

Studier i Sverige också ett alternativ

Samuel är född och uppvuxen i Japan. Hans mamma är svensk och alla släktingar på mammas sida bor i Sverige. Och efter ett år i Sigtuna har han nu också många nya vänner här. Så förutom att han nu kan välja i stort sett vilket universitet han vill i USA finns också en liten lockelse att stanna i Sverige och studera här.

– Handelshögskolan i Stockholm tar bara in sju procent av dem som söker, så det är svårt att komma in där. Men jag har sökt och det skulle kunna vara ett alternativ om jag får chansen, säger Samuel.

Några veckor återstår ännu innan han får svar på sina ansökningar till de svenska universiteten. Men förmodligen är det ändå möjligheten att få fortsätta vidare till USA och till ett av de bästa universiteten i världen som lockar mest.

Om Samuel
Ålder: 18
Klass: Business Management BM19
Intressen: rugby, politik och jakt
Bor: i London och på SSHL
Favoritmat: sushi och biffstek
Kul att veta om Samuel: Jag är släkt med kung Henry VIII
Dröm för framtiden: att läsa företagsekonomi och bli VD i familjeföretaget.