Publicerat 6 december 2021

Fem tips som underlättar dina studier

1. Planera

För att på bästa sätt arbeta dig igenom prov och uppsatsskrivningar krävs planering och disciplin. Då slipper du sitta kvällen innan inlämning av arbeten med stressat sinne och klump i magen. Se till att ha god framförhållning så kommer du att hinna mer.

Tips på hur du studerar mer effektivt2. Använd Pomodorotekniken

Använd Pomodorotekniken för att effektivisera dina studier. Tekniken använder en timer för att bryta ner arbetet i intervaller som är 25 minuter långa. Intervallerna är åtskilda av pauser där du har möjlighet att dricka en kopp té, gå ut och andas lite frisk luft eller göra i ordning ett mellanmål.

Pomodoro Teqhnique på Wikipedia

3. Städa

Att städning ska minska din nedstämdhet kanske låter konstigt, men det stämmer. Ett städat rum får dig glad, pigg och du kommer att känna dig mer organiserad. Sätt på musik för att göra det mer underhållande att dra fram dammsugaren.

5 tips på hur du studerar effektivt till prov4. Lämna Facebook för en stund

Det är lätt att bli distraherad och fastna framför annat när det är dags att plugga. Stäng ner de sociala medier du använder dig av och sätt mobilen på flygplansläge under din pluggtid.

”A new study found that it doesn’t matter how many times you’re distracted in one period of important work — even one little distraction is enough to derail your productivity”, skriver Lifehacker

5. Sov mer

När ljustimmarna är färre och dagarna känns kortare är det viktigt med goda sömnrutiner.
Att behöva gå och lägga sig tidigt känns kanske inte så lockande, men när man väl har fått in rutinerna kommer man att må mycket bättre under dagtid. Du kommer inte nicka till under samhällslektionen eller kämpa mot sömnen på eftermiddagen när du egentligen behöver studera. Skippa eftermiddagslurarna och sov ordentligt nattetid istället. Sju till åtta timmars sömn rekommenderas.