Charlotte Beskow

SSHL gav mig en stadig förankring och en referens som jag delar med hundratals andra

Charlotte är alumn från 1978 och arbetar idag för ESA, European Space Agency. Nyligen var Charlotte värd för ett webbinarium på SSHL, där hon berättade för våra elever om det gigantiska arbete hon varit en del av i utvecklingen av rymdteleskopet James Webb.

– Jag läste Naturvetenskapsprogrammet från 1974 och tog studenten 1978, berättar Charlotte. Mina föräldrar arbetade utomlands så jag var internatelev och bodde på Berga.

Charlotte läste vidare till elektroingenjör vid Lunds universitet. Hon har arbetat inom rymdindustrin sedan 1986:

– Jag såg en jobbannons från Saab Space som jag tyckte lät riktigt spännande. Jag fick tjänsten och flyttade till Göteborg för att jobba där. Jag har aldrig tvekat att flytta, mitt yrke har lett mig till många spännande platser. Jag är lyckligt lottad som får arbeta i rymdindustrins fascinerande värld!

Hur tyckte du att det var att bo och studera på SSHL?

– Mina fyra år på SSHL gav mig vänner för livet, och kanske viktigast av allt, en fast punkt i Sverige.

Vad var det bästa med SSHL?

– Jag tyckte om att studera, men jag tyckte också om livet på SSHL. Man lär sig att visa hänsyn till andra och förstå att dina behov är inte alltid viktigast. Man blir självständig.

Hur har din tid på skolan påverkat ditt liv? 

– SSHL gav mig en stadig förankring i Sverige och en referens som jag senare kunde dela med hundratals andra studenter. De som gick där före mig och de som kom efteråt. Det är viktigt att vara en del av en gemenskap och känna att du  “hör till”.