Alice Andersson

Efter en rundtur var jag helt förälskad

Alice gick på SSHL mellan åren 2014-2020. Hon började i 7:an och följde det svenska grundskoleprogrammet fram till gymnasiet då hon bytte till internationella MYP5 och senare IB Diploma. 

Hur kommer det sig att du valde SSHL?

Jag har alltid varit intresserad av att jobba utomlands och ville utveckla min engelska för framtida skådespelarprojekt. Jag växte upp på landet utanför Sigtuna men hade ingen aning om att skolan existerade. Jag hade fram tills sjuan gått på en väldigt liten skola med bara 60 elever, och fick höra om SSHL av en kompis som flyttat till Sigtuna. Efter en rundtur på skolan var jag helt förälskad.

Hur var din tid på skolan?

Även om bytet till SSHL var ett stort steg så var jag aldrig rädd. SSHL ger möjligheter som inte finns på alla skolor och jag ville utvecklas och ta del av allt skolan hade att erbjuda. Kanske det bästa som skolan gav mig var möjligheten att få stå på scen och uttrycka mig kreativt. Jag fick göra mitt första soloframträdande med skolans ensemble redan i åttan. På den tiden var det inte så vanligt för någon som inte gick i gymnasiet att få möjlighet att stå i rampljuset. Jag blev intagen som grundskolerepresentant för skolans första musikförening 2015 och några år senare blev jag ordförande.

Skolan har en mängd människor med olika bakgrund som har så enormt mycket talang. Som ordförande i musikföreningen och delaktig i det artistiska utbudet på skolan fick jag träffa människor jag aldrig hade träffat utan musiken och konsten. Jag är för evigt tacksam för alla pedagoger och lärare som hjälpte mig utvecklas och som fortsätter att ge chansen till elever som jag att utforska sitt artistiska uttryck.

Att få uppleva både det svenska och det internationella skolsystemet gav mig ett perspektiv på de olika delarna som bygger upp vår skola. Det som IB står för och de pedagoger som är en del av programmet lärde mig så mycket om livet och öppnade upp mina ögon för ett helt nytt sätt att lära ut kunskap.

Alice Andersson, alumni, framför Cafe les Arts i Paris

Vad skulle du vilja ge för råd till andra ungdomar som funderar på att välja SSHL?

Mitt största tips till den som börjar på skolan är att våga ta del av det som erbjuds. Våga prova på nya saker, hitta din grej och utforska dina talanger. Skolan har ett stort utbud av aktiviteter projekt förutom det akademiska. Gå med i förening, lär känna folk du inte annars skulle ha träffat och utforska din potential.

Det bästa jag fick uppleva på SSHL kom från de chanser som jag tog. Att söka till Lucia, att få bli ordförande i musikföreningen, att få uppträda tillsammans med mitt band på den danska internatskolan Herlufsholm etc. Inget av det hade hänt om jag inte hade vågat ta för mig.

Vad gör du idag och hur ser dina framtidsplaner/drömmar ut? 

Idag håller jag på att utbilda mig till skådespelare samtidigt som jag studerar kreativt skrivande på distans i Paris. Jag går på castings och hoppas att till våren kunna spela in min första långfilm.

SSHL lade grunden till mitt självförtroende att våga stå på scen och uttrycka mig själv. Om jag inte hade fått så mycket stöd och förtroende av mina lärare och pedagoger vet jag inte om jag hade vågat följa den dröm jag utforskar idag. Jag hoppas en dag kunna komma tillbaka till skolan och få möjlighet att ge tillbaka lite till alla som gav mig så mycket under min skolgång.

Jag vill ge ett extra lyft till mina fantastiska lärare jag hade under min skolgång på SSHL. Jag saknar deras närvaro i mitt liv nu efter skolans slut. Jag har aldrig tidigare upplevt ett sådant starkt band och jag hade aldrig klarat IB och de utmaningar jag var ställd inför akademiskt utan deras hjälp.

Nu när jag pluggar på universitet förstår jag hur mycket jag utvecklades under gymnasiet och hur mycket studierna på IB gav mig. Oavsett vad jag gör i framtiden vet jag att det kommer gynna mig livet ut.

Det jag saknar mest med SSHL är gemenskapen. Fast det har gått över ett år sedan jag tog studenten, vaknar jag ofta på onsdagar och inser att jag inte vet vad jag ska ha på mig för att jag är så van att bära uniform!