Donata Leonova

Vi hade helt fantastiska lärare

Vad gör du idag, Leonata?

Jag studerar ekonomi, ekonomisk historia och business vid University of Edinburgh i Skottland. Jag tog studenten i våras och började i höstas så om några veckor har jag gått klart mitt första år. Jag valde skolan för att den har ett bra rykte och är en väldigt internationell skola och jag ville vara i en storstad med en livlig atmosfär. Det är ganska tufft här men jag pluggar på för fullt och är glad att jag har hamnat på det här universitetet.

För att komma in behöver man först ha bra betyg för att de ens ska titta på ansökan. Förra året låg gränsen på 38 IB-poäng och jag hade 40. Därefter ska man lämna ett ”Personal statement”, ett brev som beskriver hur man är som människa. Brevet ska vara ungefär en A4 långt, vilket är det jobbiga – man måste få med sin bakgrund, sina studier, extraaktiviteter och vad man gjort på skolan och vad man lyckats åstadkomma hittills. Det tog tid att få ihop det på bästa sätt.

När jag inte pluggar så håller jag på med dans, vilket jag också gjorde på SSHL, och jag är med i olika föreningar inom tillexempel politik, internationella relationer och business och så har vi en matlagningsförening. Jag blev precis vald till president för en månad sedan för en förening som heter ”Come dine with me” – vi arrangerar middagar på restauranger och hemma hos folk så att det blir lättare för elever att lära känna varandra, vi är ju ett universitet med 30 000 elever.

Vilken nytta har du av att ha gått på SSHL?

Jag pluggade ekonomi på Sigtuna så mitt intresse väcktes redan där. Att studera här liknar IB väldigt mycket – jag är van vid att anstränga mig i skolan, och det är mycket självständigt arbete, du måste ta eget ansvar. Jag tycker verkligen att tiden på SSHL har förberett mig för det.

Det var så internationella lärare på Sigtuna, jag blev väldigt väl förberedd och fick goda baskunskaper och just inom ekonomin har jag en stark grund att bygga vidare på. Vissa av eleverna här måste börja om från början och jag kan tänka mig hur jobbigt det kan vara. När jag pluggade på SSHL var det också första gången jag pluggade på engelska, så jag fick lära mig all viktig terminologi på engelska redan där.

Jag bor med fem andra tjejer; två italienskor, en tjej från Malaysia och en norsk tjej och det är ju inget nytt för mig efter mina tre år på Sigtuna. Man kommer överens med människor från olika bakgrunder och kulturer på ett annat sätt än om man skulle komma direkt hemifrån. Man blir förberedd för den sociala biten också. Jag har lätt att skaffa mig vänner och vet vilka aktiviteter man ska vara med i och hur man skaffar sig ett nytt socialt nätverk.

Hur kommer det sig att du valde SSHL?

Jag hade fått höra att det är en väldigt bra skola med en väldigt bra utbildning. Jag ville plugga på engelska. Jag är av ryskt och finlandssvenskt ursprung och uppvuxen i Finland. Skolan jag gick på i Vasa var inte så internationell och tilltalade mig inte på samma sätt, så jag hoppades att jag kunde komma till en bra skola med internationella och bra lärare. Jag visste tidigt att jag ville åka utomlands. Mina föräldrar hade hört så mycket gott om skolan och det var ett gemensamt beslut att det skulle vara bra för min utbildning. Jag läste IB och var internatelev.

Leonata med studentmössa

Hur trivdes du?

Jättebra! Det var kul att komma in som finlandssvensk. Jag bodde med en tjej från Australien, en från Brasilien, en tjej från USA och några svenskar som har rötter på andra ställen så vi var en väldigt internationell grupp, det var inte bara jag. Det var väldigt skönt. Det är normalt att ha bott i massa olika länder och kunna prata massa olika språk på Sigtuna.

Det fanns så mycket att göra, jag gick på danslektioner, jag var med i Young Women’s Society, i en förening som hette Teach Me, satt med i programrådet och var med i allt möjligt.

Jag har full kontakt med alla mina SSHL-vänner. Jag träffade min pojkvän där och mina bästa kompisar är de som jag bodde tillsammans med. Man blir så nära varandra när man bor vägg i vägg. Jag var precis nere i Lund och hälsade på en av tjejerna som pluggar på universitetet där och jag var i London och hälsade på en tjej där. Vi reser runt och hälsar på varandra.

Vad vill du hälsa till eleverna som går på skolan idag?

Njut för fullt av tiden ni har kvar, det är sällan man får möjligheten att ha en sådan gemenskap med andra. Man kunde ju bara springa in i någons rum i korridoren och prata med dem, det kan man inte riktigt göra på ett universitet för alla har så mycket att göra och det är så stort. Man ska verkligen ta vara på den tid man har där, och passa på att plugga så mycket som möjligt. Vi hade helt fantastiska lärare och man får se till att få ut det mesta av dem också. Jag vill också passa på att tacka alla lärare och husföräldrar för den härliga tiden på SSHL!

Vad vill du hälsa till de elever och föräldrar som funderar på att välja SSHL till hösten?

Jag är så himla glad att jag började på Sigtuna och skulle absolut göra om det igen. Jag har fått underbara vänner för livet och har så fina minnen från skolan som jag hoppas att andra också får ha. Det är en fantastisk skola och jag har haft det så bra där. Det är när man väl är där som man ser hur underbart det är. Det är en vänskaplig och vänlig miljö. Jag har en lillasyster som är fem, jag hoppas att hon får gå på SSHL!