Jeanette Danielson

Mina bästa vänner är från tiden på SSHL

Här träffar vi fördettingen Jeanette Danielson som började på SSHL redan när hon var 14 år och tog studenten 1988. Jeanette jobbar på Swedish Match och vi sätter oss för att samtala i deras vackra styrelserum alldeles intill Kungsträdgården i Stockholm.

Vad gör du idag?

Jag är kulturchef på Swedish Match vilket innebär att jag ansvarar för kulturarvsfrågor på företaget, och är museichef för tobaks- och tändsticksmuséet som ligger på Skansen.

Arbetsdagarna ser väldigt olika ut men det är många möten, mycket administration och en hel del forskningsuppgifter. Företaget har varumärken från tidigt 1800-tal och framåt så jag jobbar nära marknadsavdelningen, säljavdelningen och kommunikationsavdelningen. Innan dess var jag museichef på två muséer i Östergötland.

När gick du på SSHL och varför valde du och dina föräldrar skolan?

Jag var internatelev, bodde på elevhemmet Backa och tog studenten 1988. Jag började i 8:an och gick till och med 3:an, på gymnasiet läste jag inriktning ekonomi.

Mina föräldrar valde SSHL för att min pappa fick jobb i Frankrike och föräldrarna flyttade dit, de kände till skolan sedan tidigare via släkt och vänner som själva hade gått där eller haft barn som gått där. Det var viktigt att det låg nära Arlanda, tyckte mina föräldrar.

Vilka erfarenheter fick du med dig?

Tiden på SSHL har färgat mig starkt. Mina bästa vänner är från den tiden, jag umgås fortfarande med husmor och det har blivit ett livslångt engagemang. När jag började som fjortonåring kändes det som att man var på kollo med sina kompisar hela tiden. Man var som syskon, och fick väldigt nära relationer.

Sedan är det hur man fungerar i grupp, vilket är väldigt uppenbart på en internatskola, man har en ”familj” som är nästan 30 personer. En av de viktigaste lärdomarna är att man lär sig ta ansvar för gruppen, att man är en helhet, en gemenskap där man tar hand om varandra och tar hänsyn till varandra. Det är en bra förutsättning för framtiden, och en erfarenhet jag som ledare tidigt fick nytta av.

Jag fick en bra, gedigen grundutbildning och hade bra och engagerade lärare. Språkundervisningen var mycket bra. Man lärde sig också att bli vuxen på ett annat sätt än när man bor hemma. Man tar eget ansvar, även om skolan är där. Man blir mer självständig, på ett positivt sätt. För föräldrarna leder det till att barnen inte blir så självfokuserade och får ett bredare perspektiv, och i Sigtuna får man också ett globalt perspektiv med barn från många olika länder som kommer samman.

Vad vill du hälsa till de som går på SSHL idag?

Tänk på att göra så mycket av studierna som möjligt. Att vara hängiven sina studier, att passa på. Man ska också komma ihåg att det idag också är enkelt att byta inriktning, man behöver inte tänka att man är låst i ett segment bara för att man har gått en viss linje.

Och till de som funderar på att välja SSHL?

Det kommer att ge dem livslångt positiva erfarenheter som kommer att få dem att växa som människa utvecklingsmässigt. Kvalitén på skolgången är så pass bra, och den speciella dynamiken man får tillsammans med andra elever är viktig. Jag tycker absolut att man ska provbo. Det är jättebra att kunna ha den möjligheten.