Karin Fröman

Det viktigaste var självständigheten

Möt Karin Fröman som efter att ha bott i både Kina och England valt att komma hem till Sverige där hon är Key Account Manager på Forbo Flooring. Karin växte upp i Singapore och berättar om hur det var att lära känna Sverige på SSHL.

Vad gör du idag?

Jag jobbar som Key Account Manager på ett golvföretag där jag bygger upp en helt ny marknad som inte har funnits för dem tidigare. Jag jobbar med våra golv mot retailkedjor, hotellkedjor, banker och privata fastighetsägare. Jag har varit där i två och ett halvt år nu. Jag gör så kallade ”cold calls” i början och säljer in oss, bokar in möten och presenterar våra golv. Jag har hela Sverige som region och är ute och reser kanske 75 % av tiden. Det är kul att utveckla den här helt nya sektorn, den privata sektorn.

Vad gjorde du efter studenten?

Jag studerade kort i Linköping och åkte sedan till Shanghai för att läsa Mandarin i ett halvår, en kurs på universitetet Fudan. Jag trivdes jättebra i Shanghai. Jag har vänner kvar där, och åker och hälsar på ibland. Shanghai är en intensiv stad som förändras hela tiden.

Efter det pluggade jag tre år i Lancaster som ligger norr om Manchester. Jag läste marknadsföring där i tre år och tog kandidaten ’09. Sedan jobbade jag två och ett halvt år i Manchester som rekryteringskonsult.

När gick du på SSHL och vad läste du för program? Hur kommer det sig att du valde SSHL?

Jag pluggade IB-linjen, 2003-2005. Jag bodde på Björka. Pappa hade gått på Sigtunaskolan och trivdes jättebra. Jag är uppvuxen utomlands och har aldrig bott i Sverige. Pappa jobbade för IKEA förut och vi flyttade runt mycket på grund av det och jag växte upp i Singapore. Jag bodde där i tio år innan vi började prata om att det vore en bra idé att flytta tillbaka till Sverige, hitta sina rötter och testa på att vara europé istället för att vara asiat.

Hur var tiden på SSHL?

Det var kul och jag trivdes jättebra. Jag fick vänner för livet och har idag bra kontakt med folk som jag umgicks med då. Jag tycker att det var ett viktigt steg att ta, att flytta tillbaka till Europa. Det var en kulturchock för mig att flytta tillbaka, jag har ju bott hälften av mitt liv i Asien, det var lite konstigt att flytta tillbaks. Men det fungerade bra med lärarna, husföräldrarna och kamraterna.

I Singapore så både simmade och red jag så det var skönt att kunna fortsätta med det på SSHL, jag var med i både simlaget och ridlaget.

Vilka erfarenheter har varit viktiga i arbetslivet?

Det viktigaste var självständigheten, att lära sig att bo själv tidigt och i ett nytt land för min del. Det blev ju att man fick lite skinn på näsan! Sedan också att man byggde ett bra nätverk av vänner och kontakter. Flera har ju åkt utomlands.

Vad skulle du vilja hälsa till eleverna som går där idag?

Ta sabbatsåret efter skolan och åk ut och gör något roligt med det. Det är mycket fokus på plugg och utbildningar nu för tiden, men det kommer alltid att gå bättre för en på jobbmarknaden om man är socialt kompetent och har sett sig om i världen.

Och till de som funderar att välja SSHL?

Det är ett jättebra val. Man lär sig väldigt mycket, det är roligt och inget tvång. Jag trivdes jättebra.