Publicerat 18 mars 2022

Elever och personal gör insamling för Ukraina

Ni är en grupp lärare och elever på skolan som har gjort en insamling till förmån för människor i och på flykt från Ukraina. Hur kom det sig att ni startade den här insamlingen?

– Vi var en grupp lärare som gick samman och diskuterade möjligheten att skapa en Service as Action*-aktivitet och vad vi skulle kunna göra för att hjälpa Ukraina. Liksom många andra har situationen i Ukraina påverkat oss djupt. Vi satte upp ett meddelande på den interna anslagstavlan och har sedan dess översvämmats med donationer från både lärare och elever på hela skolan.

Hur har det gått med alla inlämnade saker?

– Vi gjorde vår slutliga gemensamma inlämning den här veckan, tre gånger har vi varit där. Förpackningen med kläder måste först tas emot på Human Bridges lager i Rosersberg. De kommer sedan att sorteras innan de transporteras till Ukraina. Human Bridge ligger bara 20 minuters bilresa bort, så det här initiativet kanske kan fortsätta framöver.

Vilka förnödenheter är det som ni har samlat in? 

– Vi har följt listan från Human Bridges hemsida, så i huvudsak har vi samlat in jackor, filtar, stövlar, mössor, handskar, byxor, tröjor, varma kläder och toalettartiklar som tvål, barnpuder, förnödenheter för gravida.

Ni valde hjälporganisationen Human Bridge, hur kommer det sig? 

– Först bestämde vi oss för Internationella Röda Korset, men de har översvämmats med insamlade saker. Därför tittade vi på de lokala organisationer som fanns och hittade Human Bridge, som redan arbetar mot Östeuropa. Eftersom de finns så nära kändes det som ett självklart val. Deras ansvarige chef tog hand om oss och var så tacksam och hjälpsam.

Hur har reaktionerna varit? 

– Vi har återkopplat till våra elever om inlämningen på vår interna anslagstavla, de är glada över att ha bidragit på något sätt, även personalen, i denna tragiska och desperata kris. Vi hoppas alla på fred inom en snar framtid.

Vill du stödja Ukraina via Human Bridge i Rosersberg, Sigtuna? humanbridge.se

* Service as action är ett grundläggande arbetsmoment för alla elever som läser IB Middle Years Programme (MYP). Målet är att eleverna utvecklas till medborgare som vill hjälpa sina medmänniskor och som värnar om miljön.