Publicerat 4 juni 2019

Ella är skolans Netflix-stjärna

Plötsligt en dag dök hon upp i en uppmärksammad TV-serie. En av våra elever, Ella Rappich, är skolans alldeles egna filmstjärna.

Ella strålar av ljus och glädje. Raka motsatsen till den serie som hon medverkar i och själv beskriver med ord som mörk och brutal. Serien heter Störst av allt och är skapad efter en roman av författaren Malin Persson Giolito. Ella spelar tonårstjejen Amanda Steen, som är huvudpersonens bästa vän.

– Amanda liknar mig till viss del, säger Ella. Hon är i samma position i livet som jag. Går sista året på gymnasiet. Hon är en positiv tjej som ser det goda i alla människor, men hon är också lite blind för verkligheten ibland.

Ella Rappisch vid Midgården

Ella har vuxit upp i Sigtuna med sin familj: mamma, pappa och lillebror. När jag träffar Ella på skolans café en solig eftermiddag i mitten av maj har hon fullt upp med att ta sig igenom de sista prövningarna inför studenten. Hon har gått det Internationella Samhällsprogrammet på SSHL och i och med det fått chansen att studera bland annat politik och internationella relationer, men också resa en del.

Det har gått drygt ett år sedan den dagen då Ellas mamma nämnde i förbifarten att det skulle komma ett casting-team till skolan och att man sökte ungdomar till en ny tv-serie. Ella var en av många elever på SSHL och andra skolor som ställde sig i kö för att få vara med i uttagningen:

– Det gick så dåligt på första provspelningen. Jag skulle improvisera ett telefonsamtal. Men sen ringde de mot förmodan några veckor senare och jag fick komma till ytterligare en provspelning, berättar hon.

Det gick några månader utan att Ella hörde ett ljud. Sedan hände allting snabbt. Plötsligt fick hon träffa både regissören och sina motspelare. Den 23 maj, på Ellas födelsedag, var det kostymprovning. Inspelningen startade direkt och pågick under några intensiva månader, från maj till november.

– Jag hann i alla fall läsa boken innan. Som tur var var det en bra bok!

Men berättelsen är brutal och ärlig. Ingenting är förskönande, den går in bakom fasaderna som människor vill hålla uppe. Ella berättar att hon har träffat författaren många gånger:

– Malin är så underbar. Hon var med mycket under produktionen och även efter. Världens mest fantastiska människa, så talangfull och med så många bra böcker.

När det gäller den närmaste framtiden längtar Ella efter att få vila ett tag, att inte behöva tänka på skola och vidare studier än eftersom det varit väldigt mycket under senaste perioden med både skolarbetet och filmandet:

– Det gick bra, det var ju under en koncentrerad period. Det har varit höga krav från skolan. Men jag fick mycket hjälp av min mentor och från skolan generellt, och så fick jag plugga mycket extra hemma. Men det var värt det, alla dagar.

Ella Rappich from SSHL appears in Netflix series.

På fritiden är Ella en helt vanlig tjej. Hon har sitt extrajobb, sina vänner och pojkvän. Gillar att måla, spela innebandy och njuter av att ha egen tid också:

– Då gosar jag ner mig i sängen och tittar på film. Men SRK är hela min fritid just nu! SRK är Sista Ringen-Kommitten på skolan. Vi fixar middagar och fester för elever i tredje ring.

En detalj som var lite svår under inspelningarna var alla scener där Ella skulle stå och dansa. Och försöka se naturlig ut, med en kamera i ansiktet:

– Det var jobbigt. Flera av mina motspelare fick stå på andra sidan kameran och dansa med mig, för att jag skulle kunna slappna av!

Ella har sin 50-dagar-till-studenten mössa på Café Humlan, SSHL.

Ella har sin 50-dagar-till-studenten mössa på Café Humlan, SSHL.

Uppmärksamheten kring henne själv som person är också en svårare sak. Men förutom det är livet för Ella i stort sett det samma som förut.

– Det är jättekul. Många fina människor har hört av sig, säger fina saker, kommer fram och vill fota. Jag får nog minst uppmärksamhet här hemma i Sigtuna faktiskt, det är mer på andra platser.

Ella är kanske mest glad för alla människor som hon har fått träffa och lära känna under filmproduktionen. För både framför och bakom kameran har det funnits många fantastiska människor, som hjälpt henne att känna sig välkommen och trygg:

– Vi var ett väldigt bra gäng, med bra samarbete. All hjälp jag behövde fick jag.

Ella berättar att hon aldrig direkt drömt om att bli skådespelerska. Hon har gillat att klä ut sig och att stå på scen, men det har inte varit ett alternativ som hon övervägt seriöst. Jag frågar henne om framtiden, om hon har något nytt filmprojekt på gång:

– Inget bestämt, skrattar hon. Men jag har provfilmat. Fast det är inget som jag vet hur det blir än. Det var en slump att jag kom in på det här, jag tror att jag helt enkelt passade in i bilden av den Amanda som de tänkt sig. Vi får se vad det dyker upp för möjligheter!