Publicerat 9 februari 2022

Fördetting-förbundet arrangerade online event

SSHL:s elever deltog i webbinarium, direktsänt från CSG launch base i Franska Guyana

I december strax före jul arrangerade Fördetting-förbundet ett webbinarium tillsammans med en av skolans studentorganisationer Stellar, om uppskjutningen av rymdteleskopet James Webb.

Jörgen Sweeney är internatelev på Sandvreten och elev i klass IB DP 22. Som aktiv medlem i Stellar deltog han i webbinariet:

– Alla elever och personal var inbjudna. Trots lite tekniska problem med uppkopplingen så var webbinariet spännande och intressant, säger Jörgen.

Charlotte Beskow, SSHL alumni, framför kontrollpanelen på European Spaceport

Charlotte Beskow, SSHL alumni, framför kontrollpanelen på European Spaceport.

Charlotte Beskow, SSHL (SHL) alumn som nu arbetar för ESA (European Space Agency), var värd för webbinariet. Hon berättade för eleverna om det gigantiska arbete som krävdes i utvecklingen av teleskopet och utmaningarna med att skapa mekanismen som”vecklar ut” teleskopet i rymden.

– Jag läste Naturvetenskapsprogrammet på SSHL (SHL) från 1974 och tog studenten 1978, berättar Charlotte. Mina föräldrar arbetade utomlands så jag var internatelev på Berga elevhem.

Charlotte läste vidare till elektroingenjör vid Lunds universitet. Hon har arbetat inom rymdindustrin sedan 1986:

– Jag såg en jobbannons från Saab Space som jag tyckte lät riktigt spännande. Jag fick tjänsten och flyttade till Göteborg för att jobba där. Jag har aldrig tvekat att flytta, mitt yrke har lett mig till många spännande platser. Jag är lyckligt lottad som får arbeta i rymdindustrins fascinerande värld!

Jörgen, hur var det att höra om rymdteleskopet?

– Det kändes som att en ny era inom astronomin har börjat. Med Webb-teleskopet på plats i rymden kan forskarna nu hjälpa oss att öka vår förståelse för rymden och vår del i universum.

Vad händer härnäst i Stellar?

– I april kommer vi att besöka Stockholms äldsta observatorium. Och innan dess kommer vi att ha mindre projekt på skolan, till exempel ett event på Alla hjärtans dag.

Vilka drömmar och mål finns för framtiden?

– Charlotte har bjudit in oss till Franska Guyana för att besöka European Spaceport, avslöjar Jörgen. Vi diskuterar nu om detta är möjligt att genomföra, såklart skulle vi gärna vilja åka! När det gäller Stellar är vårt mål att få fler medlemmar. Vi är verkligen glada över den respons vi har fått hittills och ser fram emot kommande projekt.

Fakta:

Rymdteleskopet James Webb
Uppdrag: Att utforska universum, från vårt solsystem till de mest avlägsna galaxerna.
Beskrivning: James Webb är ett stort rymdobservatorium, efterträdare till Hubble som lanserades 1990.

  • Teleskopet har en stor spegel på 6,5 meter som samlar in nästan sex gånger mer ljus än Hubble.
  • Det har utformats för att kunna blicka tillbaka flera 100 miljoner år efter Big Bang.
  • Det kommer att söka svar inom områden som de första galaxerna i universum och studera planeter runt andra stjärnor.

STELLAR är en elevförening på SSHL, kopplad till Astronomisk Ungdom, där eleverna funderar på det som ligger bortom vår kunskap, djupt i universums rymd. Den här föreningen är lämplig för elever som inte bara vill lära sig om rymden utan också ha kul, jobba med experiment och gå på filmkvällar.

Läs mer om alla våra elevföreningar

Nedan: The James Webb telescope, skickades upp från European Spaceport (Centre Spatial Guyanais; CSG) i Franska Guyana den 25 december 2021.