Publicerat 13 december 2019

Karl och Philippa deltog vid Nobelprisutdelningen

Våra elever Philippa Eriksson och Karl Karinen fick resa till Stockholm i tisdags för att delta vid Nobelprisutdelningen.

Nobelpriset har delats ut i Stockholms Konserthus varje år den 10 december sedan 1926, med några få undantag. Kungliga Filharmonikerna spelar under utdelningen. Händelsen sänds i många olika tv-kanaler världen runt.

Vi frågade Philippa och Karl hur det kom sig att just de blev bjudna till Nobelprisutdelningen:

– Vi är med i mentorskapsprogrammet på SSHL, där elever får en före detta elev, en “Fördetting” som mentor. Förbundet Sigtunafördettingar hade lyckats ordna två inbjudningar till Nobelprisutdelningen. Vid en aulasamling samlades vi i mentorskapsprogrammet och vår rektor drog lott. En internatelev och en dagelev. Karl blev den internatelev som blev dragen och jag, Philippa, blev den dagelev som blev dragen.

Hur kändes det att få chansen att delta vid detta speciella tillfälle?

Philippa: Det var väldigt spännande och roligt! Det var helt fantastiskt och verkligen något som jag kommer minnas för resten av livet. Jag var nervös nästan hela tiden, eftersom vi representerade skolan och det här var något jag aldrig gjort tidigare.

Karl: Det var extremt inspirerande att se några av de mest kreativa, intelligenta och hårt arbetande personer i vår tid få priser för ett arbete som hjälper hela mänskligheten. Det var mäktigt med Kungens och kungafamiljens närvaro och alla hedrade gäster som var där. Det var svårt att inte få ambitiösa tankar och idéer i den miljön. Musiken som orkestern spelade var det vackraste uppträdande jag upplevt. Jag är extremt glad och tacksam att jag fick chansen att delta, det är ett minne för livet!

Hur var ni klädda?

– Vi hade på oss våra skoluniformer, men Karl tyckte att han kände sig lite underklädd! Alla män hade frack och alla kvinnor hade aftonklänning.

Vart var prisutdelningen?

– Prisutdelningen var i Konserthuset i Stockholm. Det var polisavspärrningar runt hela Hötorget och de kringliggande gatorna. Vi hade svårt att veta vart vi skulle gå. Men vi fick hjälp av polisen på plats.

Hur gick ceremonin till?

– Först fick alla “vanliga” gäster ta plats. Sedan startade en trumvirvel och orkestern började spela. Alla gäster ställde sig upp och in kom kungaparet och kronprinsessparet. Efter dem kom prinsessan Madeleine, prins Carl Philip och prinsessan Sofia. Därefter eskorterade studenter från Stockholms Universitet in nobelpristagarna och sist kom Akademiens och Nobelstiftelsens representanter.

Stiftelseförordnande höll ett tal om Alfred Nobel, orkestern spelade och så presenterades alla pristagarna. Motiveringarna lästes upp och alla gick fram en och en för att få priset från kungen och skaka hand.

Det avslutades med att vi sjöng Sveriges nationalsång, orkestern spelade och kungafamiljen gick ut. Därefter fick nobelpristagarna lämna lokalen och sist Akademiens och Nobelstiftelsens representanter.

Blev man bjuden på något på plats?

– Nej tyvärr, vi spekulerade om det innan, men det gjorde det inte! Men det var antagligen på grund av middagen som var senare.

Fick ni chans att hälsa på några kända personer?

– Nej, men vi satt så att vi såg hela scenen perfekt. Så vi såg kungafamiljen och pristagarna väldigt bra.

Nedan: Karl och Philippa vid Nobelprisutdelningen 2019.