Publicerat 15 februari 2021

Kenyaprojektet firar 15-års jubileum

Sedan starten av Kenyaprojektet år 2006 har vi firat många milstolpar och bidragit till en stor förändring för Wagve-samhället i Kenya.

Idag, den 16 februari 2020, firar vi projektets 15-årsjubileum!

Genom åren har vi gjort stora framsteg för att ge så många barn som möjligt tillgång till en utbildning och lära dem om kärlek, respekt, gemenskap och ansvar. Vårt motto är utbildning för en hållbar framtid och vi tycker att alla barn har rätt till en bra utbildning.

Kenyaprojektet på SSHL är en välgörenhetsorganisation som strävar efter att utbilda de fattiga barnen i Wagve, Kenya, och ge dem rent vatten, mat och möjligheten till en ljusare framtid. Många elever från SSHL har varit inblandade i projektet och idag har vi över 50 aktiva medlemmar på skolan.

Projektet startade som ett stipendieprogram för de två unga flickorna Agnes och Dianah. När fler SSHL-elever blev involverade och fler började donera kunde projektet expandera och köpa mark i Wagve för att börja bygga en grundskola i november 2012.

Skolan fick namnet Mama Norah Education Center efter byns matriark, Mama Norah. Mama Norah hade ett stort inflytande över byborna då hon under många år hjälpte byns kvinnor vid deras förlossningar samt öppnade sitt hem för alla i byn.

Sedan dess har skolan vuxit till tre grundskoleklasser samt årskurs 1-6 med över 160 barn. Barnen får två näringsrika måltider om dagen och tillgång till en bra utbildning och rent vatten. Ytterligare en skolbyggnad byggdes och färdigställdes 2020. Kostnaden för att utbilda ett barn är 200 kronor per månad, vilket täcker kostnaden för måltider, lärarnas löner och andra nödvändiga kostnader relaterade till skolan.

Kenyaprojektet och Mama Norah Education Center strävar inte bara efter att hjälpa sina elever utan hela samhället. Under covid-19-pandemin har skolans sömmerska Frida sytt återanvändningsbara ansiktsmasker till folket i Wagve och lokala universitetsstudenter har gått till skolans bibliotek för att studera och delta i online-lektioner. Kenyaprojektet vill hjälpa alla i Wagve. 

Vi är mycket tacksamma till alla som har stöttat och hjälpt oss de senaste 15 åren! Vi hoppas att kunna fortsätta utbilda barnen i Wagve och ge dem en ljus framtid. Vi uppskattar alla som är privata donatorer samt LIONS club för att ha stöttat oss genom åren. Tack så mycket! 

Hemsida: mamanorah.com 
Instagram: @kenyaproject.sshl
Facebook: The Mama Norah Education Centre
Swish: 123 0927 913

Av: Annick Muselaers