Publicerat 16 april 2021

Nu riggar vi för en 360-graders musikal

Elevernas årliga musikalföreställning brukar vanligtvis framföras vid den här tiden på året. I år har vi flera utmaningar att möta. Vår aula finns inte längre att kvar att samlas i, och så pandemirestriktionerna som endast tillåter några få personer tillsammans. 

Men våra lärare är uppfinningsrika. De ser nya möjligheter i kaoset – och i den digitala tekniken VR, virtual reality. Lösningen blir i stället en 360-graders “green-screen-studio” där man kan kopiera upp dansare, sångare och skådespelare till att bilda en större ensemble.

Nik Dahlström, ansvarig lärare för projektet:

– Tekniken låter oss till och med placera våra aktörer i den gamla aulan igen, om vi skulle vilja. Eller varför inte i Royal Albert Hall eller på Cirkus i Stockholm? Det skulle passa bra eftersom vi arbetar med stycket “This is me” ur musikalen “The Greatest Showman” som utspelas i en cirkusmanege. 

Eleverna har också gjort scenografiska mobiler av gamla nycklar på temat ‘unlock your unique potential’. 

Att filma med 360-kamera och motsvarande chroma-vägg är den allra senaste tekniken och detta arbete blir en pilot för framtida projekt. Filmen spelas in i mindre grupper, om och om igen och man lägger sedan filmerna i olika lager så att det ser ut som en enda stor show i slutändan. 

Nik berättar att planen är att eleverna sedan ska få sitta i snurrstolar, “enmansbiografer”, och titta på filmen genom VR-glasögon:

– Det kommer att finnas tre snurrstolar på skolan med tillhörande VR-glasögon, säger Nik. Och självklart handsprit för att torka av med mellan användarna!