Publicerat 16 december 2021

Språkprojekt blev filmfestival

Elever i årskurs två som läser Moderna språk 4 har arbetat tillsammans över gränserna mellan språk, klassrum och arbetsgrupper.

I ett gemensamt och uppskattat projekt har eleverna producerat kortfilmer med temat “Jul på olika språk” på franska, spanska och tyska. Filmerna handlar om allt från jultraditioner i olika länder till hur man firar jul i Sverige och Sigtuna – och det med glimten i ögat.

Alla elever i projektet arbetade tillsammans, besökte varandras klassrum och lyssnade på alla språk.

Bland de bidrag som skapades fanns bland annat filmer om julgröt, Jesu födelse, julgranen, julmarknader, julmat och en frustrerad fransman som intervjuar Sigtunabor.

Projektet avslutades med en stor final där skolans första vinnare i Moderna språks filmfestival korades:
“Nu är det jul igen”, en film på spanska med ett nyhetsinslag om alla de tecken som talar om julens återkomst.

Vinnarna läser spanska med Sergio Urrutia som lärare och heter Gustav Meynert, Wilmer Andersson, Adrian Hurtig och Adam Tegnefjord.

Christina Peters, lärare och en av de ansvariga för projektet:

– Att samarbeta kollegorna emellan har varit så kul och inspirerande. Det har varit ett gemensamt projekt från idé till genomförande. Eleverna har haft lika roligt som vi, när vi lärde oss ord på andra språk på köpet.

Att göra något tillsammans var efterlängtat, speciellt under den här tiden då vi inte har kunnat genomföra våra språkresor eller studiebesök. Vi är verkligen stolta över att kunna genomföra något sådant här gemensamt. Detta kan bli en ny tradition!

Bilden: Vinnarna i Moderna språks filmfestival 2021 korades på Midgårdstrappan tidigare i veckan.