Publicerat 8 april 2019

SSHL värd för SM-tävlingar i inomhusrodd

En regnig lördag i början av mars stod SSHL som värd för den nationella roddtävlingen “Svearodden 2019”.

Drygt 200 deltagare deltog i evenemanget som ägde rum i skolans idrottshall, där ett stort antal roddmaskiner fanns på plats speciellt för detta tillfälle.

Tävlingen arrangerades av Svenska Roddförbundet och som SM-deltävling lockade den roddare i alla åldrar och nivåer, från hela landet. Roddmaskiner lånades in av sponsorer och andra roddklubbar för att räcka till.

En lång tradition av rodd

På SSHL är vi väldigt glada att få dela med oss av våra lokaler för ett evenemang som det här. Skolan har en lång historia och tradition av rodd som ett intresse bland eleverna. Vår egen roddklubb, SSRK, är väldigt aktiv just nu med många medlemmar i roddlaget.

Totalt sju av våra SSRK-elever deltog i roddtävlingen. Bedirhan Sezgin är lagkapten och för honom började det med att han letade efter en ny idrott att hålla på med.

– Rodd är en tävlingsinriktad och hård sport, säger Bedirhan. Därför har vi tränat både utomhus och inomhus, beroende på säsong. Personligen tycker jag att inomhusträningen är jobbigare än utomhusträningen, fortsätter han.

Bedirha, Marc and Coonla, SSHL:s roddklubb, SSRK.

Bedirha, lagkapten för SSRK. Marc, en av lagets nyaste medlemmar. Connla, tränare.

Marc Maasland kommer från en familj med många roddare. Han hade inga funderingar på att börja med rodd, men när han blev tillfrågad att gå med i laget föll det sig helt naturligt att tacka ja. Trots att han då var flera år yngre än sina lagkamrater, matchade han dem fysiskt tack vare sin längd. Längden ger roddare mer kraft och en stor fördel.

– På vintern fokuserar vi på teknik och uthållighet, förklarar Marc. Men inomhusträningen är inte lika kul som att vara ute på sjön! Du är ju bara på roddmaskinen och i gymmet. Att vara utomhus i naturen är mycket roligare, på väg tillsammans som ett lag, påhejade av folk som promenerar längs vattnet.

SSHL var det enda skollaget i turneringen, så det blev en tävling SSRK-lagmedlemmarna emellan. Marc Maasland vann kategorin för pojkar och Othilia Schrøder vann kategorin för flickor.

Traditionella skoltävlingar

Varje år möts SSHL och andra skolor i SIPSI:s utbytesprogram för sport i traditionella roddtävlingar. SSHL vann tre av deltävlingarna i fjol; singel, dubbel- och 4-mannabåt.

– Fler borde prova på rodd! Alla elever är välkomna att gå med i vårt team, säger Marc.

Marc Maasland vann kategorin för pojkar.

FOTO: Minh Hoang Vu