Publicerat 13 juni 2017

Studieresa till Åbo med SA19

Som en del i samhällsprogrammets internationella specialisering var SA19 mellan datumen 9–11 maj i Åbo på besök.

Här är en av de deltagande elevernas beskrivning av resan:

En stad som alla inte känner till, men som bär på ett helt lass med historia och kultur. Innan vårt besök i Åbo var min, som många andra i min klass, idé om hur Åbo skulle vara rätt ointressant. Det hade kunnat vara vilken svensk regnig hamnstad som helst. Till min stora överraskning var Åbo en stad som varit betydelsefull för inte bara finsk historia, utan även svensk. En stad och ett land som slitits mellan svenskt och ryskt styre som ‘äntligen fått leva ut sin självständighet.’ Vi har nog alla vetat att Finland en gång i tiden var svenskt, men aldrig hade jag kunnat föreställa mig att Finland betytt så mycket för svensk historia som det gjort. Under våra tre dagar i denna fantastiska stad har vi lärt oss mer om den svenska och finska historien än vad många av oss lärt oss under våra nio år i grundskolan.

Vi spenderade tre hela dagar i en stad som präglats av krig och stadsbränder, men som trots det byggts upp och överlevt. Vi vandrade på gator där gamla hus från innan kriget trängdes om andrum tillsammans med nya höghus som byggts på platser där de hus som förstörts under kriget en gång stod. Vi besökte dessutom ett museum som byggs över ruinerna av hus som förstörts i kriget. Vi kunde se det som fanns kvar, allt från tegelväggar till skelett av husdjur som bevarats. Ett bättre exempel på historia som verkligen går att ta på finns nog inte.

Det finns en tydligt delad åsikt om svenskans plats i Finland. En del av befolkningen är välkomnande och uppskattar det svenska språket som undervisning i skolan. En annan del vill få bort svenskan ur landet eftersom att det påminner om en tid utan självständighet. Vi fick under vårt studiebesök fördjupa oss i den frågan och skapa mer förståelse för hur och varför åsikter kan vara så delade som de är i denna fråga.

 

En aktuell fråga som ständigt återkom under hela besöket var synen på finlandssvenskan som dialekt. Är det en svensk dialekt eller en brytning på finska? Många av oss har sedan innan trott att finlandssvenskan varit en variant av svenska för finnar som inte riktigt lärt sig det svenska uttalet. Vad som egentligen är sanningen om dialekten fick mig att tvivla starkt på mina kunskaper om det svenska språket. Finlandssvenskan är kanske tillochmed mer genuin och “svensk” än den svenskan vi talar idag. Det är ingen brytning, utan en dialekt som funnits sedan Sverige och Finland var ett.

Man kan lätt tro att vårt grannland liknar oss väldigt mycket, men skillnaderna är väldigt stora. Vi besökte den enda svenskspråkiga gymnasieskolan i Åbo, Katedralskolan, där vi spenderade en timme med en klass jämngammal med vår. Vad vi trodde skulle bli en vardaglig diskussion hur skolan är, blev istället en intressant jämförelse och förståelse för hur både det svenska skolsystemet och det finska skolsystemet fungerar. VI diskuterade både fördelar och brister i de två helt skilda systemen.

Syftet med detta studiebesök var att skaffa vetskap om och förståelse för hur relationen mellan Finland och Sverige var och är. Vi delar historia och kultur, och har ett förflutet som inte ska glömmas. För att kunna studera internationella relationer i Norden, skulle jag säga, att Åbo är en stad som måste besökas för att uppnå den bästa kunskapen om hur länder kan samverka både i med- och motgångar.

Av: Natalie Jutvreten SA19