Publicerat 17 mars 2022

Tobias Rawet föreläste för alla elever och svarade på frågor

Idag har vi tagit emot ett fint och viktigt besök på skolan. Tobias Rawet, överlevare från Förintelsen, kom till SSHL för att träffa elever från skolans Historieförening och svara på elevernas alla frågor.

Härom veckan fick alla elever lyssna på en föreläsning med Tobias Rawet, där Tobias berättade om sitt liv och sina upplevelser från tiden i getto och koncentrationsläger. En berättelse som är mycket svår och skrämmande, men som också innehåller ljus och glädje. Tobias har ett fantastiskt sätt att berätta på, som omfamnar både sorgen och mörkret men även livskraft och kärlek.

Efter föreläsningen fick alla elever dela sina frågor med våra elever i Historieföreningen, som förde frågorna vidare till Tobias. Idag följde vi upp föreläsningen genom att lyssna på Tobias svar.

Elever i Historieföreningen på SSHL

Några av eleverna i Historieföreningen på SSHL.

Elevernas frågor handlade såklart om tiden i gettot och koncentrationslägret, om minnena, såren och förlusterna. Men de frågade också om hans liv efter kriget och hur han lever sitt liv idag, om hans familj, alla barnen och barnbarnen. Tobias delade med sig av sina tankar om utbildning och arbetsliv, karriär, och livet i allmänhet. Så som man bara kan när man är 86 år.

Vi är så tacksamma för att Tobias finns och kan berätta om sina upplevelser. Och vi är så glada över att han ville besöka oss på SSHL denna soliga dag i mars 2022.

Elever från Historieföreningen ställer frågor till Tobias Rawet

Tobias Rawet överlevde förintelsen. När han var tre år fördes han till gettot i Łódź, och några år senare till koncentrationslägret Ravensbrück. Sex år gammal var han nära att bli förd till gaskamrarna. De flesta av hans judiska släktingar dödades, men han och hans föräldrar överlevde.

I 25 års tid har Tobias föreläst runt om i Sverige och världen om sina upplevelser och ägnat sitt pensionärsliv åt att sprida kunskap om vad som hände under Förintelsen. Det dröjde länge innan han började berätta vad han varit med om. Men efter att ha sett på nyheterna hur en förnekare berättade att Förintelsen inte hade hänt, förstod han att han inte kunde vara tyst längre.

Tobias Rawet träffar rektor Carina Nilsson

Tobias Rawet tillsammans med SSHLs rektor, Carina Nilsson.