Publicerat 29 april 2022

Valborg – en svensk tradition

Våren är här!

Valborg är en av de svenska traditionerna som vi firar på SSHL för att våra elever ska få delta i svenska traditioner. Många elever på SSHL upplever Sverige för första gången här i Sigtuna.

Valborgsmässoafton är en svensk tradition som firar vårens ankomst. Allsång utövas vid de flesta svenska traditioner och Valborg är inget undantag.  På Valborg håller vi även tal och läser dikter och allt handlar om vårens ankomst!

Majbrasor har varit en viktig del av valborgsfirandet sedan tidigt 1700-tal. I det svenska bondesamhället var det ofta på Valborg man släppte ut djuren på årets bete. Den vidskepliga förklaringen för majbrasan är att den skrämmer bort häxor och onda andar, men en mer pragmatsik förklaring är att den skrämmer bort hungriga rovdjur som är ute på jakt efter den långa vintern. Dessutom är det ett praktiskt sätt att göra sig av med löv och ris som samlats ihop under vårrrensingen.

Något som tillhör Valborg på SSHL är att sjunga, spela och lyssna till elevernas dikter och tal – och att äta glass. Se fler bilder nedan.