Christoffer Roepstorff

Jag blev inspirerad av min gamla fysiklärare

Christoffer Roepstorff tog examen 2003 från Naturvetenskapliga programmet på SSHL. Han hämtar mycket inspiration från sina föräldrar, båda veterinärer, som har arbetat med hästar.

Vad gör du idag?

Jag arbetar för närvarande med min doktorsexamen vid universitetet i Zürich. Efter examen gjorde jag min värnplikt och jobbade några år, samt gick några dramakurser. Fem år efter examen började jag studera fysik på Uppsala universitet.

När gick du på SSHL och varför valde du och dina föräldrar skolan?

Jag var internatstudent på Tallåsen och tog examen 2003. Jag hade alltid bott på landet långt borta från alla vänner, och plötsligt hade jag vänner omkring mig 24/7 vilket var en fantastisk upplevelse.

Var det något speciellt på SSHL som inspirerade dig att fortsätta dina studier?

Christoffer blev mycket inspirerad av sin gamla fysiklärare, Rolf Stavegård:
Jag hade alltid haft en nyfikenhet på naturvetenskap men under gymnasiet började jag förstå mer. När jag väl lämnade det abstrakta tänkandet och såg de verkliga tillämpningarna blev allt så spännande.

Vad planerar du för framtiden?

Framtiden är fortfarande osäker, men det verkar som att Christoffer kommer att fortsätta sin forskning och förhoppningsvis implementera den på fältet:
– Arbetet pågår, men jag utforskar hästens rörelser samtidigt som jag mäter deras hälta och symmetri. Jag gör det med specialiserade löpband, sensorer och kameror. Jag försöker empiriskt skapa en objektiv utvärdering av hästens välbefinnande.

Hur kan vi motivera studenter att gå vidare till högre utbildning, till exempel inom naturvetenskap?

Det är så spännande att förstå hur världen omkring dig fungerar. Det är vad det egentligen handlar om. Så om du är nyfiken på något är det bara att gå för det! Men för att lyckas i en sådan karriär måste du vara envis, nyfiken och kritisk. Det är viktigt att vara kritisk till allt. Du får inte heller vara rädd för att misslyckas, för det är något du kommer att göra ofta och bör förbereda dig på. Så prova saker när du kan, utforska tills du hittar det du gillar mest.

 

Anpassad SUUM-artikel (20-21) av eleven Hanna Rodriguez Sundqvist