Intensivkurs i svenska 13-16 år

Intensivkurs i svenska

Datum: 14-27 juli 2024
Ålder: 13-16 år
Ansökan: via formuläret nedan

Välkommen till SSHL Sommarskola! För er som längtar, boka er plats så tidigt som möjligt. Endast ett begränsat antal platser finns tillgängliga och kursen blir snabbt fullbokad.

Denna intensivkurs i svenska är riktad till ungdomar i åldern 13 till 16 år med skiftande kunskaper i det svenska språket. Dina förkunskaper kan vara på nybörjarstadiet eller sådana att du vill fräscha upp din svenska för att vara bättre förberedd för vidare studier i Sverige.

Inledningsvis testas du så att vi ska kunna utforma ett anpassat program som passar dig. Läs mer om kursen nedan:

Ansökan till SSHL Sommarskola

Om kursen

Språkträningen blir intensiv. Vi ägnar oss åt litteraturstudier, grammatikövningar, talövningar och skrivträning – allt kopplat till praktiska sammanhang. Du får också lära dig om svensk historia, geografi och kultur och hur det svenska samhället fungerar, genom våra utflykter.

Vi arbetar ofta i små grupper och individuellt, men gör också mycket gemensamt. Deltagarna får givetvis också bekanta sig med Sigtuna stad och dess tusenåriga historia. Kursen har genomförts under många år och tillkom för att kontakten med hemlandet inte skall gå förlorad. Den kan också tjäna som en introduktion till att bo på internat och studera i Sverige.

Lärare

Undervisningen ges av våra egna behöriga lärare som är vana vid utlandssvenska elever och deras speciella situation. Efter genomgången kurs ges kursintyg samt en möjlighet att få ett utlåtande från lärarna om vilken nivå deltagaren befinner sig på.

Boende

Deltagarna bor på skolans elevhem. Våra hemföräldrar (personal) är ansvariga för boendet dygnet runt. Eleverna bor i singelrum eller delar rum med en annan deltagare under vistelsen. På elevhemmet finns tillgång till tv-rum, kök och tvättstuga där eleven själv kan tvätta kläder vid behov. Hjälp finns att få om det skulle behövas.

Måltider

Alla måltider serveras i skolans matsal. Vid varje måltid finns det tid för avkoppling och trevligt umgänge. All mat är tillagad i skolans eget kök och med en mycket hälsomedveten grundtanke.

Läxläsning

Varje kväll, med undantag av de dagar vi är på studieresa, anordnas en timmes läxläsning. Då är det tyst och lugnt på elevhemmet och deltagarna får chansen att läsa läxor med stöd av hemföräldrarna.

Fritid

Hos oss får eleverna möjlighet till friluftsliv, sport och estetiska aktiviteter. Pedagoger från skolans fritidsavdelning finns på plats och ger möjlighet till en aktiv fritid. Vi gör också utflykter till Uppsala och Stockholm där vi besöker kända landmärken och attraktioner.

Stipendium

Stiftelsen Stipendiefonden för Svensk Utlandsungdom delar ut stipendier för intensivkurs i Sverige om svenskt språk och samhälle till elever som har en klar utlandssvensk anknytning. Sök stipendiet här!

Avgift och betalning

Kursavgift

– anmälningsavgift 5 000 kr
– kursavgift 29 900 kr (betalas senast 31 mars)
– hanteringsavgift tillkommer
Avgift totalt: 34 900 kr

Undervisning, kost, logi och samtliga fritidsaktiviteter ingår.
Betalning sker online i samband med ansökan via formuläret ovan.

  • Anmälan är giltig först då anmälningsavgiften är betalad.
  • Slutbetalning av kursavgiften ska göras senast den 31 mars.
  • Glöm inte att ange barnets namn som referens.
  • Vi tar emot anmälningar t.o.m 30 juni om det finns platser kvar.

Avbokningsregler

  • Hela kursavgiften återbetalas vid avbokning senast 31 maj.
  • Vid avbokning under juni månad återbetalas 50% av kursavgiften.
  • Från och med den 1 juli sker ingen återbetalning.

För mer information, mejla till: summerschool@sshl.se
Ladda ned broschyr för sommarkurser på SSHL (pdf)