Publicerat 12 december 2022

Emilia och Tobias representerade Sverige i Model European Parliament

Våra elever, Emilia Fredriksson och Tobias af Geijerstam, deltog som två av fem svenska delegater på plats i Sofia när EU-rollspelet Model European Parliament gick av stapeln den 12-19 november i Bulgarien. 

Model European Parliament MEP är ett rollspel om europeisk politik där skolelever från EUs medlemsländer möts under en vecka för att diskutera aktuella politiska frågor. Eleverna arbetar i kommittéer, vars uppgift är att ta fram en resolution, ett lagförslag, som sedan ska upp för debatt för att därefter antas eller avslås.

Den svenska delegationen bestod i år av två elever från SSHL; Emilia Fredriksson och Tobias af Geijerstam, samt tre elever från Viktor Rydberg Gymnasium, VRG. Med på resan var också två elever från VRG Djursholm som kommittéordföranden samt en elev som vice president.

Rollspelet genomförs på engelska och eleverna får träna sina retoriska förmågor när de ska försvara sin resolution under Generalförsamlingen (General Assembly).

Patrik Nehler är elevernas lärare i samhällskunskap och stöttade eleverna på plats under rollspelet:

– Jag måste säga att eleverna gjorde väl ifrån sig. Båda fick fina skriftliga omdömen av sina kommittépresidenter. I Emilias fall rekommenderades hon att delta i rollen som kommittépresident nästa gång, vilket är en hedersbetygelse och erkännande av berömlig insats, berättar Patrik.

emilia Fredriksson i talarstolen på MEP

Hur kom det sig att just ni följde med och representerade SSHL vid MEP? 

– SSHL har aldrig genomfört Model European Parliament på skolan tidigare, så både jag och Tobias var lite oerfarna i det, säger Emilia. Men vår mentor förklarade vad det var och frågade vår klass, SA23, om någon var intresserad. Jag skickade in en intresseanmälan till honom och hade turen att bli vald.

– Jag gjorde också en intresseanmälan, säger Tobias. Sedan hade jag turen att bli utvald.

Hur var det att arbeta i kommittéer och tillsammans med eleverna från VRG? 

– Jag tyckte arbetet i kommittéerna väldigt roligt och lärorikt då jag mötte många olika personer  från andra skolor i Europa med olika åsikter och synvinklar, säger Tobias. Dessutom var alla väldigt duktiga.

– Att arbeta i en kommitté innebär mycket samarbete över landsgränser med ungdomar i ens egen ålder, berättar Emilia. Man fann snabbt många likheter och fick meningsfulla diskussioner. Att resa till Sofia med de andra svenska delegaterna från VRG innebar att man fick ta del av deras erfarenheter, tankar och tips, vilket verkligen hjälpte när man skulle förbereda sig inför General Assembly, fortsätter hon.

Alla representanter från SSHL och VRG samlade på trappa i Sofia

Vilket förslag tog ni upp till Generalförsamlingen?

– Jag var i “Special Committee on Foreign Interference in all Democratic Processes in the European Union, including Disinformation”, förklarar Emilia. I vår resolution hade vi 12 förslag, där vi i en utav dem uppmanar EUs nuvarande medlemsländer och potentiella kandidatländer att följa reglerna för handel och spionprogram, samt att endast handla spionprogram med länder godkända av ESO (en EU-organisation vi föreslog bildandet av för att övervaka EU-ländernas spionvara), som en extra del av Köpenhamnskriterierna. Hon fortsätter:

– Tobias var i “Committee on International Trade”, där ett av de 19 förslagen i hans resolution var att bekräfta det akuta behovet av att etablera nya leveranskedjor av livsmedel samt gödningsmedel och andra produkter som behövs för produktion av livsmedel, från EU och andra potentiella handelspartners till afrikanska länder med prioritet till de som lider av svält, i och med konsekvenserna av Rysslands invasion i Ukraina.

Hur gick det för er debatt och resolution? 

– Debatten gick bra enligt mig, både inom kommittén men också under generalförsamlingen där alla kommittéer fick försvara sina resolutioner. Tyvärr gick inte resolutionen igenom då vi inte fick tillräckligt många röster som var för våran lösning, berättar Tobias.

– Det gick dåligt för vår resolution, säger Emilia, men debatten var lite mer givande. Vi tröstade oss själva med att säga att det förmodligen var för att det var ett svårt ämne, där vi försökte medla mellan brottsbekämpning och grova intrång i ens privatliv, vilket spionvaror kan innebära.

Fick ni möjlighet att se och uppleva mer av Sofia? 

– Vi hade flera tillfällen under resan där vi fick vandra runt i Sofia och göra vad vi ville, berättar Tobias. Utöver det åkte vi till Bulgariens nationalmuseum av historia. Vi fick också delta i kulturella aktiviteter som musik, mat och dans vilket var uppskattat för min del.

– Bulgarien är ett land med mycket historia och det märktes verkligen, säger Emilia. Vi gick på promenader i huvudstaden där vi bland annat såg lämningar från många riken, däribland romerska riket. Dessutom besökte vi Europas äldsta stad och Bulgariens näst största stad; Plovdiv.

MEP finansieras genom programmet Erasmus+ och firade 25-års jubileum 2019. Varje år erbjuds två internationella sessioner där varje medlemsland tar med sig en delegation på fem elever. 

Scrolla ned för fler foton.
Nedan: Emilia Fredriksson och Tobias af Geijerstam