Publicerat 26 mars 2024

Experiment över gränser på internationella Eratosthenes-dagen

Torsdagen den 21 mars fick SSHL nöjet att slå sina kloka huvuden ihop med EA, en skola i Aten, för att fira Internationella Eratosthenes-dagen.

Våra elever i Design and Technology Group DTG begav sig ut på en spännande resa för att återskapa andan av Eratosthenes, genom att beräkna jordens omkrets med innovativa experiment och samarbete.

Två parallella experiment i Sigtuna och Aten

Som en hyllning till den antika, grekiska allvetaren Eratosthenes gav eleverna sig in i två specifika experiment. Det första innebar att mäta längden på skuggorna från en pinne, som solen skapade mitt på dagen. Genom noggranna beräkningar fastställde man vinkeln på solens strålar.

Därefter tog eleverna utmaningen ett steg längre och blandade fysik, geometri och robotik i ett fängslande experiment. Med hjälp av en mekanisk bas utrustad med en 10W solpanel försökte de optimera panelens lutning mot solen vid middagstid. Genom att fastställa den optimala vinkeln kunde de härleda solens vinkel mot horisonten med stor precision.

Samtidigt i Aten

Under tiden begav sig eleverna i Aten ut på en identisk resa, genomförde samma experiment och delade sina resultat med oss. Efteråt fick eleverna från båda skolorna en ovärderlig möjlighet att diskutera och utbyta idéer om de metoder och material som man använt för att bygga basen för solpanelen.

Eleverna på AE skolan i Aten samarbetar med SSHLs elever i ett experiment

Eleverna på EA-skolan i Aten samarbetar med SSHLs elever i ett parallellt experiment.

Ett fantastiskt resultat

Resultatet överraskade oss alla. Genom noggrann analys och samarbete kom vi fram till en anmärkningsvärd uppskattning: en meridianomkrets på cirka 40416 km. Förbluffande nära den faktiska meridianomkretsen på jorden, som är uppmätt till 40008 km!

Experimenten markerar början på framtida samarbete bortom geografiska gränser mellan eleverna på SSHL och EA. Nu siktar vi på att tillsammans fördjupa oss i co-design, hållbarhet, cirkulär ekonomi och NEBLAB, så att vi kan främja innovation för hållbarhet och en ljus framtid.

Reflektion över elevernas hängivelse

Under ett molnigt sommarsolstånd i Sigtuna kunde vi reflektera över den hängivelse och uppfinningsrikedom som våra elever visar. Deras strävan efter kunskap och lärande påminner om Eratosthenes egen nyfikenhet och överbryggar kulturer och kontinenter i en strävan att förstå vår värld.

Tack till EA i Aten för att ni följde med oss på resan, och till alla elever och lärare vars passion och engagemang gjorde Internationella Eratosthenes-dagen 2024 till en oförglömlig upplevelse! 

Se fler foton nedan: