Publicerat 6 november 2020

Många spännande projekt i SSHL Design and Technology Group

Det började som en fritidsaktivitet för en liten grupp teknikintresserade elever.

Med hjälp av en av skolans anställda utvecklades gruppen snabbt till en långsiktig verksamhet för hela skolan; SSHL Design and Technology Group.

I Design and Technology Group, DTG, kan eleverna öka sin förståelse för möjligheterna med långsiktigt hållbar teknologi. Elevernas initiativ har visat på olika sätt att använda tekniskt avfall i ny teknik, och att teknik kan designas för att lösa nya problem samtidigt som vi skyddar vår miljö.

Gruppen består idag av elever i olika åldrar från flera av skolans olika program och de arbetar både med lokala och globala projekt.

Georgios Savvas, elevernas mentor och hempedagog:
– Det här är en service-inriktad fritidsaktivitet som ger elever och lärare möjlighet att använda sina kunskaper från klassrummet till att lösa verkliga problem, tillsammans med företag och organisationer utanför skolan.

Georgios tror också att verksamheten i DTG ger våra ungdomar möjlighet att se den teknologiska utvecklingen på ett nytt sätt och på sikt fatta beslut som också skyddar vår globala miljö.

Gruppen har redan antagit flera utmaningar, varav två utmärker sig lite extra:

50 trasiga datorer gjordes om till 30 fullt fungerande datorer

DTG fick ta över 50 trasiga bärbara datorer, som skulle kastas. Eleverna renoverade datorerna och fick ihop 30 fullt fungerande datorer.

Målet var att de bärbara datorerna skulle doneras till en skola i Kenya – men skolan där hade varken elektricitet att ladda datorerna med eller tillgång till internet. Så eleverna gav datorerna till en lokal utbildningsorganisation och bestämde sig för att i stället hitta en långsiktig lösning till skolan i Kenya genom att lära sig hur man får fram donationer för hållbar teknologi.

Inte nog med att gruppen sedan lyckades få fram solpaneler till skolan i Kenya, de har även hittat en sponsor av internetförbindelse via satellit. Denna nya tekniken har just installerats och gruppen har nu också tagit fram en långsiktig plan för att bygga och skicka renoverad skolutrustning till skolan i Kenya.

UV-rengöringssystem som desinficerar matvaror

Eleverna ville göra något för att stötta lokala företag med anledning av Covid-19. De ritade och byggde då ett UV-rengöringssystem, som desinficerar matvaror i kassan i mataffären. En lokal mataffär ville testa lösningen men bara om den var patentskyddad. Gruppen satte därför ihop och skickade in en patentansökan för att se till att få ut produkten på marknaden så fort som möjligt. Eleverna kommer nu att jobba med fler lösningar för smittskydd i pandemin.

Eleverna ville stötta lokala företag med anledning av Covid-19. De ritade och byggde då ett UV-rengöringssystem, som desinficerar matvaror i kassan.

Eleverna ville stötta lokala företag med anledning av Covid-19. De ritade och byggde då ett UV-rengöringssystem, som desinficerar matvaror i kassan.

Matteo Villa DP22, som bor på Backa elevhem, har varit med i DTG sedan han kom till skolan. Han blev intresserad då han såg elevernas tidigare projekt, till exempel 3D-printern. Matteo planerar att läsa till ingenjör i framtiden. Han läser IB HL matematik och fysik och tycker att arbetet i DTG ger honom värdefull erfarenhet.

Vad jobbar du med just nu?
– Vi bygger en sädesdrönare och planerar också ett Net Zero-hus på skolan. Jag ser verkligen fram emot att se drönaren komma upp i luften och flyga, säger Matteo.

I drönarprojektet bygger gruppen en halv-autonom drönare. Målet är att den ska leverera utsäde till otillgängliga trakter i Kenya eller Nigeria, för att hjälpa till att återplantera områden som förstörts på grund av avverkning. Drönaren är byggd i stort sett endast av återvunnet material.

Elias Sevdas DP22, som bor på Midgårdens elevhem, läser IB High Level matematik och fysik och kände att DTG var ett kul komplement till studierna. Han påpekar dock att DTG inte bara är intressant för elever med stort intresse i dessa ämnen, utan alla kan delta.

Vad tycker du är bäst med DTG?
– Jag tycker verkligen om intentionen att använda returmaterial för att lösa tekniska frågor. Mitt mål är att hjälpa världen med “absolute waste reduction”, säger Elias.

Matteo och Elias - här i gruppens verkstad.

Matteo och Elias – här i gruppens verkstad.

Elias och DTG-gruppen jobbar också på en prototyp för ett Net Zero-hus på skolans område, som de planerar att konvertera till ett verkligt Net Zero-hus. Både Matteo och Elias ser fram emot att få konstruktionen på plats och genomföra det tekniska arbete som de planerat.

Alla kan vara med

DTG har medlemmar med olika bakgrund, och den yngsta går i årskurs 8 på gymnasiet. Ingen erfarenhet behövs, alla elever är välkomna att delta. Gruppen träffas två gånger i veckan i verkstaden i källaren på ett av internathemmen.

Målet är att skapa en hållbar teknisk utveckling som tar hänsyn till miljön, både lokalt och globalt.

Nedan: Lek och allvar kombineras i DTG:s verkstad.