Publicerat 24 november 2020

Nominerade igen!

Vi är nominerade till International School Awards – igen! Denna gång med hela två bidrag från våra fantastiska elever.

Elevföreningen Design and Technology Group är nominerade i kategorin “Environmental Initiative” och föreningen The Kenya Project at SSHL är nominerade i kategorin “Community Initiative”.

International School Awards är en prestigefylld tävling. I år deltar internationella skolor från 62 olika länder med 264 olika bidrag. Förra året var det våra unga forskare i gruppen Think Tank som var nominerade i kategorin “Future Thinking”, och representerade SSHL på prisutdelningen i London i januari.

Endast 44 tävlingsbidrag blir utvalda att gå vidare till final, tre bidrag i varje kategori. Tävlingens ansvariga har uttalat sig om att bredden på bidragen är exceptionell i år, speciellt med tanke på hur tufft och utmanande år 2020 har varit för världens skolelever och lärare.

Vinnarna koras och prisutdelningen kommer att sändas live från London i januari.

Något som kännetecknar de nominerade elevföreningarna är ett brinnande engagemang, stor kreativitet och viljan att göra skillnad, både för miljö och människa:

Kenyaprojektet vid SSHL är en liten välgörenhetsförening som drivs av elever på SSHL sedan 2006, med syfte att förse barnen i den lilla byn Wagve i Kenya med utbildning. Elevföreningen har genomfört flera framgångsfulla projekt i det lilla samhället. Men framför allt har de, tillsammans med Stödföreningen för Mama Norah, byggt en skola; The Mama Norah Education Centre. Skolan finansieras helt genom föreningens intäkter och donationer.

Nathalie Strömberg och Annick Muselaers, två elever som arbetar i Kenyaprojektet vid SSHL. 

Sedan initiativet startade har både elever, lärare och andra vuxna på SSHL deltagit i insamlingar för Mama Norah’s. För närvarande består styrelsen av tio elever. Föreningen har också över 50 aktiva medlemmar som deltar i de olika aktiviteter som drivs av Kenyaprojektet.

– Det här året har varit tufft, säger Nina Plöen, som är elevhems-föreståndare på SSHL och grundare till Kenyaprojektet. På grund av pandemin har vi varit tvungna att ställa in alla våra events där vi samlar in pengar och rekryterar månadsgivare. Det har skapat  stor oro för oss, eftersom vi är beroende av människors gåvor för att kunna hålla skolan i Wagve öppen. 

Mama Norah’s Education Center drivs av medel från Kenyaprojektet vid SSHL.  

Nina berättar att pandemin har haft en enorm effekt på lärare och elever på plats vid Mama Norah’s:
– Vi har bland annat delat ut matpaket till elever som inte fått någon mat när skolan periodvis varit stängd. Och vår sömmerska har försett hela Wagve med ansiktsmasker för att förhindra spridningen av covid-19.

– Jag är otroligt stolt och det är lite surrealistiskt att vårt projekt nu får stor internationell uppmärksamhet genom International School Awards, säger Nina. 

Läs mer och följ Kenyaprojektet på www.mamanorah.com och facebook.com/mamanorahedu 

Design and Technology Group eller DTG, började som en fritidsaktivitet för en liten grupp teknikintresserade elever. Verksamheten har vuxit snabbt och eleverna arbetar idag med ett antal projekt där tekniskt avfall används för att skapa ny och långsiktigt hållbar teknik. 

Matteo Villa och Elias Savdas är två aktiva elever i Design and Technology Group. 

Georgios Savvas är hempedagog på SSHL och även gruppens mentor. Han tycker att nomineringen är ett verkligt erkännande och en belöning för det arbete som alla elever i DTG har lagt ned, under de fem år som gruppen funnits på skolan:

– Eleverna är verkligen de första som jag vill gratulera! De har tagit sig tid att vara kreativa, innovativa och skapat saker som är långt bortom det man kan förvänta av elever i den här åldern, detta trots deras redan fulltecknade skolschema. 

– Vi har skapat en 3D-printer av skrot, byggt ett UV-rengöringssystem för covid-19 och gett nytt liv till skrotade laptops, berättar Georgios. Nu ska vi fortsätta med att bygga en drönare som ska hjälpa till att återskapa skog i Afrika och ta fram en prototyp för ett energisnålt och smart hus! 

Läs mer om Design and Technology-gruppens spännande projekt 

Vi håller tummarna för båda bidragen och ser fram emot att återigen få se våra elever delta vid prisutdelningen som sänds live från London i januari!