Publicerat 17 februari 2022

Vintersportdagen

Att bada isvak är en ovanlig, kulturell tradition som utövas i de nordiska länderna. Även om det kan verka skrämmande för många utlänningar, är det en av höjdpunkterna för de internationella eleverna under skolans  årliga vintersportdag.

Trots min tvekan hoppar jag i. Min kropp blir chockad över hur kallt vattnet är. Jag blir klarvaken. Alla sinnen skärps när adrenalinet strömmar ut i nervsystemet. Under bråkdelen av en sekund stannar tiden när jag befinner mig under vattenytan, och när den krispiga vinterluften återigen fyller mina lungor är jag mycket mer närvarande än jag var tidigare. Osmidigt drar jag mig tillbaka upp på isen med isdubbarna, känner mig skakig och väldigt kall. Trots det fysiska obehaget känner jag mig uppfriskad och fylld av en känsla av stolthet: jag har precis genomfört en ritual som mina förfäder praktiserat i årtusenden.

En årlig tradition de senaste trettio åren

Att göra ett hål i isen och hoppa ner i det iskalla vattnet har varit en årlig tradition de senaste trettio åren på SSHL. Med stöd av den lokala brandkåren, på plats för att säkerställa allas säkerhet, lär sig eleverna hur man tar sig upp ur vattnet och tillbaka på isen på ett säkert sätt. Människor som har upplevt en köldchock under säkra omständigheter är bättre förberedda och därför mindre benägna att få panik om de skulle falla genom isen av misstag.

– Eftersom jag aldrig tidigare provat att bada isvak hade jag blandade känslor: jag var upprymd men också nervös, säger eleven Yanna Aizhen Ye, som tog steget för första gången på SSHL förra året. När jag klev ut på kanten och hoppade i kändes vattnet förvånansvärt varmt. När jag kom upp ur sjön kände jag mig kall men extremt pigg. Det är ett fantastiskt sätt att släppa taget om stress och det var också en rolig upplevelse. Jag skulle göra det igen om jag fick möjlighet.

Yanna tar sig upp ur isvaken med hjälp av ispikar.

Yanna tar sig upp ur isvaken med hjälp av ispikar.

Vintersportdagen, som hålls i februari varje år, erbjuder många vinteraktiviteter. Tanken är att ha roligt men också att de internationella eleverna ska få uppleva unika delar av svensk kultur, som skridskoåkning, bandy och längdskidåkning. Eleverna kan också åka med skolan till Romme, en skidort i södra Dalarna för att prova utförsåkning. De mer lugna alternativen är curling och långa promenader i skogen, korvgrillning och att dricka varm choklad.

– Vintersportdagen är ett unikt tillfälle för elever som aldrig sett en skidbacke förut eller aldrig gått ut på en is, säger SSHL:s fritidschef Thomas Persson. Aktiviteterna är inte bara roliga och häftiga historier att berätta för din familj och vänner, utan de låter eleverna ta del av minnesvärda upplevelser som är en del av svensk kultur.

Text: Noelle Norman, klass IB DP 23
Ursprungligen publicerad i tidningen Swedish Press #2, 2022 

Nedan: Noelle hoppar i isvaken under vintersportdagen, 2022.