Livet på SSHL

På SSHL får du en högkvalitativ utbildning med erfarna och engagerade lärare. Klasserna har mellan 24-28 elever och utbildning finns på både engelska och svenska. Under utbildningen finns det också möjlighet att ta del av ett omfattande fritidsutbud och att resa utomlands.

Provbo på internatskola

Att bo på internat är både utvecklande och utmanande

Du bor tillsammans med ca 30 andra killar eller tjejer i olika åldrar och med olika bakgrund, vilket skapar en unik sammanhållning. Men, det kräver också att man visar hänsyn mot andra och tar ansvar för sina egna handlingar.

Elever spelar schack på Backa elevhem.

Elever spelar schack på Backa elevhem.

Det finns för närvarande sju elevhem, varav tre är pojkhem och tre är flickhem, samt ett grundskolehem med både pojkar och flickor. Varje elevhem har ca 30 elever. I pojk- och flickhemmen bor elever i åldrarna 15-19 och i grundskolehemmet bor elever i åldrarna 12-14. Det finns hemföräldrar och hempedagoger på varje hem; deras roll är att finnas för eleverna som en vuxen som kan ge råd, stöd och hjälp och se till att elevhemmet är ett andra hem där de kan känna trivsel och trygghet.

På fritiden finns stora möjligheter att utveckla sina personliga intressen inom idrott, musik, bild, drama och mycket mer. Under året genomförs hemserien då de olika hemmen tävlar mot varandra i olika idrotter och aktiviteter.

Testa livet som internatelev

Ett brett fritidsutbud

SSHL erbjuder även ett brett fritidsutbud som innehåller såväl estetiska aktiviteter som fysiska. Dageleverna har i princip samma tillgång till utbudet av fritidsaktiviteter som de som bor på internatet. För elever som är idrottsintresserade finns möjligheter att delta i internationella idrottstävlingar, NECIS,. SSHL deltar varje år i olika grenar, vilket skapar samhörighet och brukar vara mycket uppskattat. SSHL är också med i SIPSI som är idrottstävlingar mellan olika svenska skolor.

På helgerna arrangeras ofta gemensamma arrangemang som exempelvis skoldisco, filmkväll eller mer traditionellt knutna aktiviteter som tävling i pepparkakshusbygge eller skattjakt. De enskilda elevhemmen har också sina egna upptåg som spa- och myskvällar. Ungefär var tredje helg är det hemresehelg då eleverna kan åka till sina familjer eller anhöriga. De som inte har möjlighet att åka till sina närstående har sverigemålsmän som ansvarar för eleven under helgen. Sverigemålsmannen är ofta en släkting eller nära vän till familjen.

De elever som är dagelever är knutna till ett av elevhemmen och är alltid välkomna att umgås med sina kompisar där och ta del av de aktiviteter som rör hela skolan. På eftermiddagarna erbjuds läxhjälp och det går alltid att få extra stöd för de elever som så önskar.

sshl-10

På SSHLs vackra skolområde finns en egen butik som kallas Utis, där det går att köpa skolmaterial och en del kläder med skolans emblem.

sshl-9